Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Η φτωχιά προκυμαία του + Νίκου Γιαλούρη (λάδι,1952)

Γράφει η Τασούλα Μανδάλα
Σάβ, 11/01/2020 - 10:04

Αγαπητή Αλήθεια,
Σου στέλνω για την  ΚΑΛΗ ΚΑΙ "ΠΟΙΗΤΙΚΗ 'ΧΡΟΝΙΑ μια ελαιογραφία του +Νίκου  Γιαλούρη (1952) με θέμα τη φτωχιά προκυμαία!

Το συγκεκριμένο έργο ζωγραφίστηκε  από τον  παραπάνω  σπουδαίο χιώτη  καλλιτέχνη  για την Ελευθερία Αναστοπούλου μπροστά στα παιδικά μάτια του Κώστα Αργείτη (στον οποίο ανήκει σήμερα),στην  οικία Πετρίδη ,στην πλούσια προκυμαία, που νοίκιαζε ο  Αρκάς πράκτορας Τύπου  Βασίλειος Αναστόπουλος  και πάλαι ποτέ  πράκτορας Τύπου της  Σμύρνης(1912-1922).
Το 2022 θα είναι η επαίτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής και θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.Ο Δήμος Χίου προγραμματίζει κάτι;

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Αναστασία Μανδάλα

Υστ. Ο Βασίλειος  Αναστόπουλος  ,τελευταίος  απόγονος  του πολεμιστή του 1821  Δημήτρη Πλαπούτα ,το 1914-17 ήλθε πρόσφυγας στη  Χίο.
Επιστρέφοντας  το 1917 στη Σμύρνη , επειδή  το Πρακτορείο  Τύπου  ήταν Κέντρο του  Ελληνισμού  ,αντιμετώπιζε  πάντα προβλήματα.Ουσιαστικά ήταν επικηρυγμένος.
Στο πετρόκτιστο  δίπατο  σπίτι  του  στην  Ζάτουνα  Αρκαδίας  έγραψε  ο Μίκης  Θεοδώρακης   τα  Τραγούδια  της Ζάτουνας.
 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 06/06/2020 - 10:59

Παρουσιάστηκε ιδιώτης, και μάλιστα με μεράκι και σχετικός με το θέμα αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο, τον κοίταξε στα... δόντια.

Έτσι μέχρι σήμερα δεν παραχωρήθηκε στον Κ. Μπόλα, ιδιοκτήτη του Πρεμιέρ το Δημοτικό Σινεμά, που έβαζε τον Δήμο μέσα ακρετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Αποτέλεσμα να μείνουμε φέτος χωρίς θερινό Σινεμά απ' ότι φαίνεται.

Ακολουθεί ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης.

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου είχε καθοριστικό ρόλο στο ξεκίνημα του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

Σ' όλα τα χρόνια λειτουργίας του υπήρξε αγαστή συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, καθώς επίσης και φιλοξενία προβολών της όποτε αυτό ζητήθηκε.

Στο Δημοτικό θερινό κινηματογράφο επίσης φιλοξενείτε το πρόγραμμα "ΣΙΝΕΜΑΘΕΙΑ" της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Για εικοσιπέντε περίπου χρόνια ο Δημοτικός θερινός κινηματογράφος λειτούργησε με την αγάπη και το μεράκι για το αντικείμενο του Κώστα Ευγενικού -δημοτικού υπαλλήλου ΔΗΚΕΧ- η συνταξιοδότηση του οποίου άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Το μεγάλο αυτό κενό, το χαλάρωμα του δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων όλης της χώρας, καθώς επίσης και η συμπεριφορά προς αυτούς των εταιρειών διανομής ταινιών τελευταία, καθιστούν προβληματική τη συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

Επειδή όμως η λειτουργία ενός θερινού κινηματογράφου στην πόλη μας είναι μέρος των πολιτιστικών παροχών προς τους πολίτες της και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της, πρέπει να αντιδράσουμε στην πιθανότητα μη λειτουργίας του.

Γι' αυτό καλούμε τη ΔΗΚΕΧ να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου -διασφαλίζοντας φυσικά στα όρια του εφικτού τις ανάγκες των πολιτιστικών φορέων- συμβάλλοντας έτσι στην πληρότητα των πολιτιστικών παροχών.