Χίος, Πέμπτη 13 Αυγούστου

Η φτωχιά προκυμαία του + Νίκου Γιαλούρη (λάδι,1952)

Γράφει η Τασούλα Μανδάλα
Σάβ, 11/01/2020 - 10:04

Αγαπητή Αλήθεια,
Σου στέλνω για την  ΚΑΛΗ ΚΑΙ "ΠΟΙΗΤΙΚΗ 'ΧΡΟΝΙΑ μια ελαιογραφία του +Νίκου  Γιαλούρη (1952) με θέμα τη φτωχιά προκυμαία!

Το συγκεκριμένο έργο ζωγραφίστηκε  από τον  παραπάνω  σπουδαίο χιώτη  καλλιτέχνη  για την Ελευθερία Αναστοπούλου μπροστά στα παιδικά μάτια του Κώστα Αργείτη (στον οποίο ανήκει σήμερα),στην  οικία Πετρίδη ,στην πλούσια προκυμαία, που νοίκιαζε ο  Αρκάς πράκτορας Τύπου  Βασίλειος Αναστόπουλος  και πάλαι ποτέ  πράκτορας Τύπου της  Σμύρνης(1912-1922).
Το 2022 θα είναι η επαίτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής και θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.Ο Δήμος Χίου προγραμματίζει κάτι;

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Αναστασία Μανδάλα

Υστ. Ο Βασίλειος  Αναστόπουλος  ,τελευταίος  απόγονος  του πολεμιστή του 1821  Δημήτρη Πλαπούτα ,το 1914-17 ήλθε πρόσφυγας στη  Χίο.
Επιστρέφοντας  το 1917 στη Σμύρνη , επειδή  το Πρακτορείο  Τύπου  ήταν Κέντρο του  Ελληνισμού  ,αντιμετώπιζε  πάντα προβλήματα.Ουσιαστικά ήταν επικηρυγμένος.
Στο πετρόκτιστο  δίπατο  σπίτι  του  στην  Ζάτουνα  Αρκαδίας  έγραψε  ο Μίκης  Θεοδώρακης   τα  Τραγούδια  της Ζάτουνας.
 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 16:19

Ο Γυναικείος Σύνδεσμος Φίλοι του Χιώτικου χωριού, δεν πτοήθηκε από τον… κορωνοϊό.

Έτσι παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιεί στον αίθριο χώρο της πισίνας του Χανδρή, την καθιερωμένη στο Ομήρειο έκθεση κεντημάτων και υφαντών.

Όπως εξήγησε η δραστήρια Πρόεδρος του Συνδέσμου, που διατηρεί το γνωστό Εργαστήρι στο Βαρβάσι, σε συνεργασία με τον Φάρο, Μαριέλλα Βαρώνη, φέτος λόγω της εκτάκτου καταστάσεως εκτίθενται μόνο υφαντά, με ξεχωριστή μάλιστα φαντασία.

Πράγματι είδαμε υφαντές θήκες για χαρτοπετσέτες, για μαχαιροπήρουνα, μέχρι και για κινητά!

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα αργαλειού για υφαντά στο Εργαστήρι του Συνδέσμου είναι δωρεάν.