Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Η φτωχιά προκυμαία του + Νίκου Γιαλούρη (λάδι,1952)

Γράφει η Τασούλα Μανδάλα
Σάβ, 11/01/2020 - 10:04

Αγαπητή Αλήθεια,
Σου στέλνω για την  ΚΑΛΗ ΚΑΙ "ΠΟΙΗΤΙΚΗ 'ΧΡΟΝΙΑ μια ελαιογραφία του +Νίκου  Γιαλούρη (1952) με θέμα τη φτωχιά προκυμαία!

Το συγκεκριμένο έργο ζωγραφίστηκε  από τον  παραπάνω  σπουδαίο χιώτη  καλλιτέχνη  για την Ελευθερία Αναστοπούλου μπροστά στα παιδικά μάτια του Κώστα Αργείτη (στον οποίο ανήκει σήμερα),στην  οικία Πετρίδη ,στην πλούσια προκυμαία, που νοίκιαζε ο  Αρκάς πράκτορας Τύπου  Βασίλειος Αναστόπουλος  και πάλαι ποτέ  πράκτορας Τύπου της  Σμύρνης(1912-1922).
Το 2022 θα είναι η επαίτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής και θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.Ο Δήμος Χίου προγραμματίζει κάτι;

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Αναστασία Μανδάλα

Υστ. Ο Βασίλειος  Αναστόπουλος  ,τελευταίος  απόγονος  του πολεμιστή του 1821  Δημήτρη Πλαπούτα ,το 1914-17 ήλθε πρόσφυγας στη  Χίο.
Επιστρέφοντας  το 1917 στη Σμύρνη , επειδή  το Πρακτορείο  Τύπου  ήταν Κέντρο του  Ελληνισμού  ,αντιμετώπιζε  πάντα προβλήματα.Ουσιαστικά ήταν επικηρυγμένος.
Στο πετρόκτιστο  δίπατο  σπίτι  του  στην  Ζάτουνα  Αρκαδίας  έγραψε  ο Μίκης  Θεοδώρακης   τα  Τραγούδια  της Ζάτουνας.
 

Σχετικά Άρθρα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στα νηπιαγωγεία Χίου
Παρ, 17/01/2020 - 11:00

Όπως γνωστοποιεί η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη “Κοραής” συνδιοργανώνει με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, την εφαρμογή ψυχοκινητικού προγράμματος  μέσα από τη δραματοποίηση παραμυθιών, το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (5-6 ετών). Η πρόσκληση θα απευθύνεται σε όλα τα νηπιαγωγεία του Νομού Χίου και θα εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και ώρα 9:30 - 11:00, από την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Ειρήνη Δημοπούλου.

     Η δραματοποίηση και η χρήση των παραμυθιών ως μέσο ψυχοκινητικής αγωγής, μπορεί να εμπλουτίσει και να δυναμώσει τη διαδικασία του παιχνιδιού. Τα παραμύθια γίνονται μια μοναδική εμπειρία που συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ωρίμανση της σκέψης και των συναισθημάτων των παιδιών. Ταυτόχρονα, τα παιδιά μέσα από στοχευμένα ερεθίσματα κίνησης, εμπλουτίζουν το κινητικό τους ρεπερτόριο και αυτή η κίνηση αποτελεί το μέσο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της παιδικής τους προσωπικότητας.

     Τα Νηπιαγωγεία που επιθυμούν να συμμετέχουν πρέπει να δηλώνουν στο mail: koraesabekin@gmail.com ή στο τηλέφωνο της Δ.Κ.Ι.Β. Κοραής 2271044246 και ώρες από 9-12. Δηλώνουν την επιλογή του παραμυθιού που επιθυμούν, το αριθμό μαθητών που θα συμμετέχουν, τον εκπαιδευτικό που θα τα συνοδεύει και την ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από κοινού. Η επιλογή παραμυθιών γίνεται μέσα από δύο παραμύθια:

α) Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε

β) Οι περιπέτειες της Βούλας στο κόκκινο βιβλίο