Χίος, Παρασκευή 24 Μαΐου

Η Γερμανία τιμά τον Δήμο Αβδελιώδη

Σάβ, 16/02/2019 - 06:36

Η Γερμανία τιμά τον συμπατριώτη μας Σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, διοργανώνοντας τον Μάρτιο προς τιμή του ένα αφιέρωμα, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ και με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Gesellschaft Griechischer Akademiker in Nordrhein Westfalen e.V.), του Filmmuseum καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Molyvos International Music Festival). 
Στο πλαίσιο αυτού θα παρουσιαστούν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές του: Η παράσταση «Ελένη» και η ταινία «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (1999). 
Ο επιδραστικός Έλληνας δημιουργός του θεάτρου και του κινηματογράφου έχει συνδυάσει το όνομά του με πρωτοποριακές και διακεκριμένες παραστάσεις και ταινίες, οι οποίες άνοιξαν νέους δρόμους, τόσο στη θεατρική όσο και στην 7η τέχνη. Τα έργα του τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και άπτονται ζητημάτων οικουμενικών, ξεπερνώντας με την θεματολογία και την αισθητική του τα ελληνικά σύνορα.

 

Το πρόγραμμα του αφιερώματος αναλυτικά

Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:00: «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» 
Χίος 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου, κανένας από τους αντικαταστάτες του-ένας για κάθε εποχή του χρόνου δεν μπορεί να στεριώσει και να επιβάλει την τάξη στην κοινότητα. Οι κάτοικοι έχουν τη φήμη των πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Έτσι, το κοινοτικό συμβούλιο προσφέρει ένα έξτρα οικονομικό κίνητρο, με τους πρώτους υποψηφίους να κάνουν την εμφάνισή τους. 
Σενάριο και σκηνοθεσία, Δήμος Αβδελιώδης. «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Caligari Award (30ο Διεθνές Φόρουμ Νέου Κιν/φου-Βερολίνο, 2000), ενώ το 2007 ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος ως μια από τις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. 
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18:00: «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου 
Δεν πρόκειται ακριβώς για τη μυθική Ωραία Ελένη της Τροίας, αλλά για ένα γερασμένο της είδωλο. Η ηρωίδα μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματωμένης ευτυχίας, το οποίο έχει υποκατασταθεί με οπτασίες και φαντάσματα. Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τη μοναξιά, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 
Η «Ελένη», με τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη ως σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά την θεϊκή της ταυτότητα και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της Ομορφιάς και της ανθρώπινης Ευτυχίας. 
Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη. 
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Χώρος διεξαγωγής: Black Box/ Filmmuseum: Schulstraße 4, 40213 Düsseldorf, Germany 
Telefon (Kasse): + 49-211-8992232

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.

taxidi_sto_hrono_sta_meri_tis_kapadokias