Μια ανέκδοτη ιστορία της "Νταϊνας"

Σαν χρονογράφημα από τον Δημήτρη Τσεσμετζή
Τρί, 31/10/2023 - 07:43

Ευχαριστώ τον ορθοπαιδικό κ. Νίκο Μακρίδη που δημοσίευσε μια παλιά φωτογραφία (1966) της Δόξας Νοσοκομείου και μου θύμισε μια ανέκδοτη ιστορία της συγχωρεμένης "Νταήνας" που θα τη μοιραστώ μαζί σας.

Πρώτα να σας παρουσιάσω όσα από τα πρόσωπα της φωτογραφίας θυμάμαι.

Πάνω: Αγγ. Καζάκος (με πολιτικά), ένας ακόμη με πολιτικά - που δε θυμάμαι, όπως και το πρώτο παίκτη, από αριστερά.

2ος είναι ο Κ. Καραμανής.

4ος ο Δ. Παπακων/νου (Κανάρης). 

5ος Θ. Τσουκαλάς(τερμ'ξ). 6ος Εμ. Κεσικιάδης. 

Δεξιά του η "Νταήνα" (Ι. Σιδεριδάκης) και ο "Υφαντής" (Δ. Χονδρουδάκης). 

Κάτω: Λιβανός, Αναστασέλης, Βυζανιάρης, Ανδρεαδάκης, Μαλλιαρός, και Κ. Κουσκουσάκης (Γιός του μπάρμπα Μήτσου, του γνωστού και τελευταίου αντιστασιακού που παραμένει εν ζωή).

Και τώρα η ιστορία μας.

Η "Μπουλούμπα", ο τερματοφύλακας τού "Λαίλαπα" και αργότερα της "Δόξας", με το τρομερό ρεφλέξ έφυγε στην Αμερική και στα γκολπόστ της Δόξας τον αντικατ/σε η "Κάμφορα"(!) απ'τό Καστέλο. Αυτόν τον διαδέχθηκε ο "Ρουμάνος"    

(Δημ. Γιαλιάς). Καλός, λάστιχο, αλλά λόγω τραυματισμού η Δόξα ξέμεινε από τερματοφύλακα. Και είχε αγώνα με τον Ήφαιστο. 

Η σκέψη να βάλουν κάτω απ'τα γκολπόστ το Κωσταντό του Αρτέμη που έπαιζε έξω αριστερά στο εφηβικό της Δόξας αν και ήταν 30ρης(!) αλλά έπαιζε και εφεδρικός τερματοφύλακας, δεν άρεσε στη "Νταήνα" γιατί είχε καταρράχτη και δεν έβλεπε από το ένα μάτι.

Τότε εμφανίστηκε ο Θοδωρής Τσουκαλάς. Από το πουθενά. Έπαιζε στην ομάδα του Φόρου μαζί με τους Ντρουμπέτα, Κανέλο, Πυτιανό, Κουσκουσάκη κλπ. εναντίον του Σίφι-Κοφινά των Κουνάνου, Φλάμου (σταθερός τερματοφύλακας, με το μαύρο παχύ παπλωματέ σορτσάκι), Μαυράκη, Γούτη κλπ, στην αυλή του Καράδειου όποτε δεν δούλευε τσατάλι στα χωράφια.

Φιλικοί αγώνες. 

Από προπόνηση, κάτι πεναλτάκια που του έριχνε ο Πέτρος Πυτιανός, οι άρες και τα ξόβεργα.

Έίπαμε λοιπόν της Νταήνας ότι "είναι κάποιος ψηλός, σαν το Λιαδέλη (Λέσβιος τερματοφύλακας που έπαιξε και στον ΟΣΦΠ και έμεινε γνωστός για το ότι έφαγε γκολ μέσα απ'τα πόδια του!!) Κάνει έτσι και πιάνει τα δοκάρια! "

Τι να κάνει. Μας λέει φέρτε τον να του ρίξω μερικά σουτ να τον τσεκάρω.

Δελτίο ποδοσφαιριστή του είχε βγάλει το Κωτσονάρι ο ράφτης, όπως και σε όλους μας, ξέραμε δε ξέραμε μπάλα. 

Κατέβηκε λοιπόν ο Θοδωρής στο γήπεδο, του έριξε μερικά σουτ ψηλά, απέκρουσε τα περισσότερα ο Θοδωρής, τον έβαλε και σ'ένα οικογενειακό διπλό, τά κατάφερε και του είπε να κατέβει να παίξει βασικός τη Κυριακή εναντίον τού Ηφαίστου. (Σε δυο μέρες δηλαδή)...

Ο αγώνας αρχίζει.Η Δόξα προηγείται με 2 - 0 με γκολ τών Ανδρεαδάκη και Κεσικιάδη. Ο Θοδωρής καλά κρατεί. Κάτι σέντρες  ψηλές και δύο σουτ ψηλά τα αποκρούει καλά.  

Στο β' ημίχρονο τον πήρε είδηση ο Γιάννης Μηλιάδης και του ρίχνει 3 σουτ χαμηλά. Και τα τρία γκολ!

Με τη "Νταήνα" να κραυγάζει. "Ποιός μου τον κατέβασε αυτόν από το Φόρο;  Δώστε του ένα τσατάλι και να πάει στά χωράφια του να ... τσαταλεύει."

Στον επόμενο αγώνα κάτω απ'τα δοκάρια της Δόξας κάθισε ο Κυριάκος Γιοβανάκης απ'το Καστέλο (τότε "καμάκι" ντουέτο με τον Παύλο), συνταξιούχος καπετάνιος. Αυτός έπιανε τα γωνιακά αλλά όταν ερχόταν η μπάλα πάνω του κυλιστή, έσκυβε, έβαζε τις παλάμες στο έδαφος για να ακουμπήσει η μπάλα και να ανέβει στη κοιλιά του, αλλά αυτή ανέβαινε και στο στήθος περνούσε το κεφάλι και κατέληγε στα δίχτυα! Πέντε φορές!!! Δε μπορούσε να μπλοκάρει τη μπάλα, όταν ερχόταν συρτά πάνω του, ενώ στα γωνιακά έπεφτε και τη καπάκονε! 

Ά, ξέχασα να σας πω ότι ο Γιοβανάκης, τώρα είναι συνταξιούχος καπετάνιος, όχι τότε. (Τότε ήταν τρομερό "καμάκι", τό είπαμε.) 

Περιττό να σας πω ότι δεν ξανάπαιξε στη Δόξα αφού η "Νταήνα" είπε και σ'αυτόν να πάει στο πατέρα του που είχε 12 παιδιά μπας και επανδρώσουν... ανεμότρατα.  Και ξανακατέβασε το Θοδωρή τον Τσουκαλά που σιγά - σιγά και γκολ παρά γκολ, έστρωσε μέχρι που εμφανίσθηκε κάποιος Θειακός, μαθητής της Μηχανικής Σχολής Χίου, όχι Χιώτης, και η Δόξα άρχισε να κοντράρει στα ίσα τον Παγχιακό, τών Πέππα, Γιαγκίνη και Κολίτσου... 

Σήμερα, μετά 4 χρόνια (!)  με πήρε τηλέφωνο ο τότε ποδοσφαιριστής τής Δόξας Κώστας Καραμανής, πού είναι ο 2ος παίκτης στη φωτογραφία και μου είπε ότι... "ο 2ος με τά πολιτικά είναι ο Νικολής Κουμής, που δουλευε στο ζαχαροπλαστείο των Κοντούδη - Καρατζά και - δυστυχώς- πέθανε πριν δυο χρόνια περίπου .

Και ότι "ο πρώτος - άγνωστος - παίκτης από αριστερά είναι ο Μιχάλης Μοσχούρης και ο τρίτος παίκτης από αριστερά είναι ο Διγώνης, μαθητής της Μηχανικής Σχολής."

Σχετικά Άρθρα