Χίος, Τετάρτη 24 Απριλίου

Μόστρα η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στη Χίο και φέτος

Επιτέλους το νησί μετά το φράγμα, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι της Πόλης, απέκτησε και υποθαλάσσιο… μετρό
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 10/03/2019 - 17:52

Βασίλισσα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο νησί στέφτηκε και για το 2019 η Μόστρα των Θυμιανών.

Χιλιάδες επισκέπτες μαζί με τους πάνω από 1000 Τούρκους τουρίστες τουρίστες, απόλαυσαν την πηγαία φαντασία των Θυμιανούσων και χάρηκαν μαζί τους το αστείρευτο κέφι τους.

Εκατοντάδες καρναβαλιστές, έξυπνα αυτοσχέδια άρματα, κίνηση, ρυθμός και σάτιρα.

Από έναν κύριο με… τσουλούφι που στην Ελλάδα εμφανίζεται κόκορας και στην Ευρώπη κότα, μέχρι το υποθαλάσσιο μετρό, που επιτέλους εγκαινιάστηκε στο νησί, μαζί με το μηχάνημα, που κινούμενο ανοίγει τις σχετικές… τρύπες.

Προηγήθηκε ο Βασιλιάς καρνάβαλος με την στολή του αρχαίου Διονύσου, Θεού του κρασιού και της… εγκράτειας, ακολούθησε το άρμα των Μπερμπερίνων πειρατών, η Βίγλα των Θυμιανών, η Γόνδολα με τους Βεβετσιάνους, που μπήκαν στο κανάλι των Θυμιανών, η περίφημη Μόστρα σέφ, αφού δεν έχομε να φάμε αλλά όλη η Ελλάδα μαγειρεύει ραπανάκια για την όρεξη, μέχρι το μπαλέτο Μπολσόϊ των Θυμιανών αφού ως γνωστόν οι Θυμιανούσοι δεν έχουν τον Θεό τους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΜΕΟΘ που έφερε και φέτος σε αίσιο τέλος την τεράστια αυτή εξ ολοκλήρου εθελοντική προσπάθεια. Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως σε ένα από τα άρματα το πλήρωμα απαρτίζονταν από ασυνόδευτα προσφυγάκια.

Το συνεργείο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ που θα προβάλει την Μόστρα φιλοξενήθηκε κα φέτος στο μπαλκόνι του Γιώργη Σαραντινούδη, που φεύγοντας εκτός από την περίφημη αλόη του, μας φίλεψε με κηραλοιφές αλλά με διάφορα αφεψήματα, που φτιάχνει με τόσο μεράκι, αντιμετωπίζοντας τις ασθένειες πέρα από την απαραίτητη αγωγή των γιατρών και με βότανα της φύσης.

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 23/04/2019 - 16:06

Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδος και την ανάγκη να διαμορφώσουν οι νέοι, από τις μαθητικές ηλικίες, αντίληψη της σημασίας του πολιτισμού για την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, υποστήριξε χορηγικά το 2ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2019. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν, συνολικά, 180 μαθητές και καθηγητές σχολείων από 14 χώρες (Ανδόρρα, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Μάλτα, Ομάν, Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβενία, Τουρκία). Η εταιρεία προσέφερε την ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης στους οργανωτές έναντι των μαθητών και ανέλαβε την κάλυψη ενδεχομένων αναγκών για Πρώτες Βοήθειες κατά τη διάρκειά των εκδηλώσεων, υποστηρίζοντας την παρουσία εξειδικευμένων μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), με την οποία η INTERAMERICAN συνεργάζεται σταθερά.

 

Το Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους, που εξελίσσεται σε ετήσιο θεσμό διεθνούς απήχησης, ξεκίνησε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου με την Τελετή Έναρξης και έληξε στις 14 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με τους μαθητές που συμμετείχαν, να συνυπογράφουν τη Διακήρυξη Νεολαίας της Αρχαίας Ολυμπίας, καταδικάζοντας τις καταστροφικές επιθέσεις και εγκληματικές πράξεις κατά της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Διακήρυξη αυτή θα αποσταλεί στην UNESCΟ στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη.

 

 Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Παπαλυμπέρης, πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ομίλου για την UNESCO και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, σκοπός του Συμποσίου είναι να φέρει κοντά νέους από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς σε ένα μέρος υψηλού συμβολισμού, με κοινή την πεποίθηση ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία είναι κορυφαίες αξίες που θα πρέπει να επικρατήσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

 

Τιμώμενη χώρα για το 2019 ήταν η Κόστα Ρίκα και όλες οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας τους. Τα μέλη των ξένων αποστολών απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκαν το Μουσείο του Αρχιμήδη και συνεργαστήκαν σε θεματικά εργαστήρια.

 

Οι πρωτοβουλίες της χορηγού INTERAMERICAN για τον Πολιτισμό - τα Γράμματα και τις Τέχνες, αποτελούν μέρος των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας που αναπτύσσει η εταιρεία, αποβλέποντας στη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολύτιμου εθνικού κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς.