Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, στο Μουσείο Μαστίχας

Αποτελέσματα Φωτογραμμετρικής Αποτύπωσης Αναπτυγμάτων Όψεων Τμήματος της Καλαμωτής και Συζήτηση για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων
Σάβ, 02/12/2017 - 11:18

Τα αποτελέσματα μιας καινοτόμας πρακτικής αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμωτή της Χίου (Φωτογραμμετρική Αποτύπωση Αναπτυγμάτων Όψεων) αλλά και η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων θα συζητηθούν στην Ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 11:00 πμ στο Μουσείο Μαστίχας, στη Χίο.

 

Η ημερίδα διοργανώνεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Τοπική Επιτροπή Χίου και τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής.

 

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, και παρουσίαση του προγράμματος ENtopia – στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε η νέα πρακτική – από τον Κώστα Καρρά, Αντιπρόεδρο Europa Nostra και Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναλύσουν τη σημασία των αποτελεσμάτων της καινοτόμας πρακτικής, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετώπισαν αλλά και τη δυναμική της νέας μεθοδολογίας:  Θάνος Βλαστός, Συγκοινωνιολόγος-πολεοδόμος, καθηγητής ΕΜΠ, Ανδρέας Γεωργόπουλος, Τοπογράφος μηχ., Καθηγητής ΕΜΠ, Ολυμπία Κουρουνιώτη, Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, Ελένη Μαϊστρου, αρχιτέκτων μηχ., ομότιμος καθηγήτρια ΕΜΠ, Άννα Μισαηλίδου, Δρ. Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑΤ. Οι Βασίλης Μπάλλας, υπεύθυνος Τοπικής Επιτροπής Χίου της ΕΛΛΕΤ και Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, θα παρουσιάσουν το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη δραστηριότητα της τοπικής επιτροπής του νησιού.

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται προβολή video της Μαρίας Ντούζα με τις εργασίες φωτογραμμετρικής αποτύπωσης που έλαβαν χώρα στον οικισμό, ενώ η ημερίδα θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση για προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Λίγα λόγια για το καινοτόμο εγχείρημα

 

Μια καινοτόμα πρακτική αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμωτή της Χίου από την ΕΛΛΕΤ και την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ!

 

 

 

Στον ιστορικό πυρήνα της Καλαμωτής το ποσοστό των ερειπωμένων σπιτιών είναι πολύ υψηλό. Εκτός από κάποια σκαριφήματα όψεων κάποιων πολύ λίγων σπιτιών, από τα οποία δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν διαστάσεις χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο ο ιστορικός πυρήνας, του οποίου η επιφάνεια αντιστοιχεί περίπου στο 80% της συνολικής έκτασης του χωριού, είναι διατηρητέος και η αρχαιολογική υπηρεσία δικαίως επιδιώκει τα νέα έργα στο εσωτερικό του να περιορίζονται μόνο σε αποκατάσταση των αρχικών μορφών. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι μετρητικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Δεδομένου ότι η αστάθεια των τοίχων των όψεων καθιστά τις αποτυπώσεις δια χειρός επικίνδυνες και χρονοβόρες, η μοναδική λύση στηρίζεται στην τεχνολογία των φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων, δηλαδή φωτογραφήσεων με ειδικά όργανα, από τις οποίες μπορούν να λαμβάνονται ακριβείς διαστάσεις.

 

Το εγχείρημα της ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ επιδίωξε την χρησιμοποίηση για πρώτη φορά, ενός νέου οργάνου-σαρωτή, με το οποίο η ταχύτητα της αποτύπωσης αυξάνεται και επομένως μειώνεται το κόστος. Πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε παρόμοιες συνθήκες. Για αυτό κρίθηκε σκόπιμη σε Α’ Φάση η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας από δυο σπουδαστές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Η επίβλεψή τους έγινε από τον καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλο, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Εμπνευστής και συντονιστής του εγχειρήματος είναι ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

 

Αντικείμενο της προσπάθειας αυτής είναι η φωτογραμμετρική αποτύπωση ενός τμήματος του πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής μέσω του προσδιορισμού κατάλληλης μεθοδολογίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρις στην γενναιόδωρη χορηγία της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693. 

E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  

www.ellet.gr           

 

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

3 Δεκεμβρίου 2017

Μουσείο Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια Χίου

11.00 Προσέλευση-Εγγραφές

11.15 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού

11.30 Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος Europa Nostra και Ιδρυτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Το πρόγραμμα ΕΝtopia».

11.45 Βασίλης Μπάλλας, υπεύθυνος Τοπικής Επιτροπής Χίου της ΕΛΛΕΤ.

«Οι στόχοι της ΕΛΛΕΤ για τη Χίο και η δραστηριότητα της Τοπικής Επιτροπής».

12.00 Θάνος Βλαστός, Συγκοινωνιολόγος-πολεοδόμος, καθηγητής ΕΜΠ

«Αποτύπωση των ιστορικών οικισμών ως πρώτο βήμα για τη θωράκιση, προστασία και

ανάδειξή τους».

12.15 Ανδρέας Γεωργόπουλος, Τοπογράφος μηχ., Καθηγητής ΕΜΠ, επιβλέπων Διπλωματικής εργασίας

για την ανάπτυξη μεθοδολογίας φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων αναπτυγμάτων όψεων σε

ιστορικούς οικισμούς με μελέτη περίπτωσης την Καλαμωτή.

«Η σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας ανάπτυξης μεθοδολογίας φωτογραμμετρικών

αποτυπώσεων ιστορικών οικισμών».

12.30 Ολυμπία Κουρουνιώτη, Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ,

«Τα βήματα, οι δυσκολίες και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας στην Καλαμωτή».

12.45 Ελένη Μαϊστρου, αρχιτέκτων μηχ., ομότιμος καθηγήτρια ΕΜΠ,

«Αναγνώριση της Αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και Προτάσεις Προστασίας ιστορικών

οικισμών, μέσα από το παράδειγμα μεταπτυχιακής εργασίας (2013) για την Καλαμωτή».

13.00 Προβολή video της Μαρίας Ντούζα με τις εργασίες φωτογραμμετρικής αποτύπωσης που έλαβαν

χώρα στον οικισμό.

13.15 Άννα Μισαηλίδου, Δρ. Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑΤ,

«Καλαμωτή Χίου: η αποτύπωση μιας πολύπλευρης πραγματικότητας: βιώματα, διαπιστώσεις,

προσπάθειες, αδιέξοδα, λύσεις».

13.30 Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ Χωροτάκτης-Πολεοδόμος

«Το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ».

13.40-14.00 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα

«Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/03/2019 - 16:24

Την ταινία Mimosas, παραγωγής Μαρόκου και Ισπανίας, θα προβάλει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Ομήρειο.

Η σκηνοθεσία είναι του Όλιβερ Λαξ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος και ο Σαντιάγκο Φιλόλ. Πρωταγωνιστούν: Αχμέντ Χαμούντ, Σαΐντ Αγκλί, Σακίμπ Μπεν Ομάρ

Ένα καραβάνι ταξιδεύει στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο με αρχηγό έναν βαριά άρρωστο Σεϊχη. Όταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, όμως δύο ληστές που συνοδεύουν το καραβάνι ισχυρίζονται ότι ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα ένα σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο διασχίζει την έρημο και τον..χρόνο. Ένας νεαρός επιβάτης βάζει σκοπό να βοηθήσει το καραβάνι να φτάσει στον προορισμό του.

  Η ιστορία της ταινίας φαίνεται οξύμωρη και είναι. Ο νεαρός σκηνοθέτης μας καλεί ν’ αφήσουμε στην άκρη τη λογική μας και μας κάνει κοινωνούς σ’ ένα παραισθητικό, υπνωτιστικό ταξίδι περιπλάνησης στο χώρο και το χρόνο όχι όμως χωρίς προορισμό. Γεμάτο με θεολογικές και υπαρξιακές αναφορές, με τη συνοδεία αραβικής μουσικής κι ένα επιβλητικό, αφιλόξενο τοπίο να είναι ο καταλύτης που θα υποβάλλει του λίγους «εκλεκτούς» σε δοκιμασίες πνευματικές και σωματικές (η πίστη, η επιμονή, ο νους, το σώμα όλα δοκιμάζονται), η ταινία είναι σαν ένα παραμύθι της Ανατολής, μια παραβολή από το Κοράνι ή τη Βίβλο ή σαν τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου.

Διακρίσεις: Μεγάλο Βραβείο Εβδομάδας Κριτικής Φεστιβάλ Κανών 2016, βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Καΐρου 2016.