Ο χρόνος αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα για τους Θυμιανούσους, που ετοιμάζουν στην αναβίωση του εθίμου της Μόστρας και των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν fέτος την Τυρινή Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 με το ανέβασμα και θα ολοκληρωθούν την Τυρινή Κυριακή, 17 Μαρτίου, που θα κατεβεί η Μόστρα.
Ένα μοναδικό έθιμο, προστατευόμενο και ενταγμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνοδεύεται με Καρναβάλι Παγχιακής και όχι μόνο εμβέλειας, που φέρνει στο χωριό των Θυμιανών χιλιάδες επισκέπτες.
Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η πορεία του εθίμου και του καρναβαλιού και οι επισκέπτες να ζήσουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία γεμάτη χιώτικη φιλοξενία, ανέφερε στο Ράδιο «Αλήθεια» η Πρόεδρος του ΜΕΟΘ, Ερμίνα Τάμαρη, σημειώνοντας ότι τη φετινή χρονιά αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες μιας και είναι ασαφής η χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια και το Δήμο.
«Καλή θέληση από το Δήμο υπάρχει, αλλά ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους, ενώ από την περιφέρεια ελπίζουμε ότι θα δοθούν τα χρήματα που μας έδωσαν και πέρσι», είπε η κα Τάμαρη, που στο μεταξύ τρέχει με τους άλλους συνεργάτες της «πόρτα – πόρτα» αναζητώντας χορηγούς, μιας και τα έξοδα δεν μπορούν να περιμένουν και το μείζον είναι να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις χωρίς «εκπτώσεις» στην ποιότητα.
Στην κατεύθυνση περιστολής κάποιων δαπανών, φέτος δε θα διαθέσουν σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην παρέλαση στολές, ενώ θα είναι και λιγότερα τα άρματα.
Για το λόγο αυτό καλούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος από άλλες περιοχές της Χίου, μέλη συλλόγων (αθλητικών, πολιτιστικών, πρόσκοποι, ακόμη και ομάδες άνω των 20 ατόμων, όπως π.χ. μαθητές σχολείων με εκπαιδευτικούς), να έρθουν σε επαφή με τον ΜΕΟΘ, για να φτιάξουν με δική τους δαπάνη τις στολές τους.
Προς τούτο καλούν ακόμη και επαγγελματίας που θέλουν να κάνουν μία ξεχωριστή δράση για τους πελάτες τους.
Δήλωση συμμετοχης στη φόρμα: https://forms.gle/7WZoBDH44QVr9jv39
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το 6987822338 και το 694859117.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κας Τάμαρη και στο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν όσοι επωφελούνται από την αναβίωση τέτοιων εθίμων, λέγοντας ότι την Παρασκευή θα συναντηθούν με εκπροσώπους των επαγγελματιών τουρισμού.
«Έχουμε αυτό το παράπονο. Εμείς προσπαθούμε για το έθιμο, όμως όλοι εκείνοι που κερδίζουν από την προβολή του είναι απόντες. Πέρσι ήμασταν παθητικοί κατά 3.500 ευρώ. Δεν μπορεί ο σύλλογος να σηκώνει από μόνος του όλο αυτό το κόστος», κατέληξε η κα Τάμαρη.
Κατά την ίδια για να γίνει η Μόστρα, όπως θα ήθελαν, απαιτούνται ετησίως 30.000 ευρώ.
Πέρσι η Περιφέρεια είχε συνδράμει με 2.500 ευρώ και ο Δήμος Χίου με 10.000 ευρώ.