Χίος, Δευτέρα 20 Μαΐου

Τα Κάλαντα της 96 ΑΔΤΕ

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 31/12/2018 - 15:18

Τα γιορτινά φόραγε και σήμερα η αγορά παραμονή Πρωτοχρονιάς, βοηθούντος και του καιρού.

Ετσι από την Φιλαρμονική, μέχρι αυτοσχέδιες ορχήστρες, ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών, ως και ομάδες παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα, όλα συνέθεταν μια ατμόσφαιρα χαράς, ανάλογης των ημερών και των ευχών, που απλόχερα ανταλλάσσονται.

Τα δική της ξεχωριστή πινελιά έβαλε και η Ορχήστρα της 96 ΑΔΤΕ, που επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη , τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο, τραγουδώντας από παραδοσιακά Κάλαντα μέχρι χιώτικα παινέματα.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα, στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.