Δεν είμαι ρομπότ!

Νέος μηχανισμός CAPTCHA από την Google με μόνο ένα κλικ!
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 07/12/2014 - 19:56

Η αναγνώριση και πληκτρολόγηση των ενοχλητικά παραμορφωμένων λέξεων στις ιστοσελίδες, προκειμένου να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι αυτοματοποιημένα προγράμματα καταχώρισης (bots), ίσως σύντομα να αποτελεί παρελθόν -τουλάχιστον όσον αφορά τη Google. Η γίγαντας των μηχανών αναζήτησης παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ένα νέο απλοποιημένο σύστημα Captcha (που σημαίνει πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο Test  Turing για να ξεχωρίζετε τους υπολογιστές από τους ανθρώπους) που μειώνει τη διαδικασία στο να κάνετε ένα κλικ σε ένα μόνο κουτί που γράφει: "Δεν είμαι ρομπότ."

Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά τι είναι αυτό που θα σταματήσει τα bots από το κάνουν κλικ σ' αυτό το κουτί; Σύμφωνα με το Vinay Shet, διευθυντή της Google ReCaptcha, όπως εξηγεί σε ένα blog post του, ο νέος μηχανισμός πίσω από το εργαλείο εξετάζει τη συμπεριφορά των χρηστών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το κλικ στο τετραγωνίδιο. Προφανώς, τα μοτίβα κίνησης του ποντίκιου-δείκτη αλλά ακόμη και η ίδια η πράξη του κλικ μπορεί να αποκαλύψει αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή μηχανή. Αν ο νέος μηχανισμός λειτουργήσει σωστά, η αλλαγή είναι μια μεγάλη νίκη για τη διευκόλυνση του χρήστη, ενώ η Google υποστηρίζει ακόμα ότι είναι πιο ασφαλής μέθοδος από τις προηγούμενα χρησιμοποιούμενες. Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή,  γραφεί ο Shet, είναι ότι τα CAPTCHAs με βάση τις δύσκολες να αποκρυπτογραφηθούν λέξεις δε ξεγελούν πλέον τα bots τόσο καλά όσο στο παρελθόν.  H Vicarius, μια εταιρεία που αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υποστήριξε πριν από ένα χρόνο ότι έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να νικήσει οποιαδήποτε λέξη Captcha στο 90% των περιπτώσεων. Ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει και άλλοι. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνήθως δείκτης ποντικιού στο κινητό, το έξυπνο πλαίσιο ελέγχου της Google δε θα λειτουργήσει σε smartphones και tablets. Αντί αυτού η Google θα χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό είδος οπτικής reCAPTCHA για κινητά, η οποία θα ζητά από τους χρήστες να εντοπίζουν διάφορες εικόνες που ταιριάζουν με ένα δείγμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εμφανίσει μια εικόνα από μια γαλοπούλα και στη συνέχεια, να δείχνει εννέα ή και περισσότερες εικόνες, πέντε εκ των οποίων να είναι γαλοπούλες. Αυτό το είδος των πολύπλοκων οπτικών πληροφοριών είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτό από έναν υπολογιστή σε σχέση με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η Google ονομάζει το νέο εργαλείο "Όχι Captcha, ReCaptcha" και κάθε ιστοσελίδα μπορεί να εφαρμόσει το API. Μερικές από τις πρώτες υπηρεσίες που το χρησιμοποιούν ήδη είναι το Snapchat και το WordPress. Καθώς προχωρά η χρήση του, το νέο και βελτιωμένο Captcha της Google θα κάνει το κόσμος του Παγκόσμιου Ιστού πιο συνεπή, ενώ θα κάνει τις διάφορες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τα bots -τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Αναπόφευκτα τα εν λόγω ρομπότ θα εξελιχθούν αλλά για την ώρα  οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν χαρούν, μιας και οι μέρες των ενοχλητικά παραμορφωμένων λέξεων είναι πλέον λιγοστές.

Πηγή: Mashable.com

 

Introducing the no CAPTCHA reCAPTCHA

Σχετικά Άρθρα