Αδέλφια καλό μήνα με ένα… δωράκι.
Μας το έστειλε συμπολίτισσά μας, που διαμένει στη Θεσσαλονίκη και που έχει την ανάγκη να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι από την συμπρωτεύουσα (είμαστε τόσο μεγάλη χώρα, που ως γνωστόν εκτός της Πρωτευούσης έχουμε και ρεζέρβα) στο νησί μας και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
Το ποσό που της ζητάει η SKY, καλή της ώρα, είναι αυτό που βλέπετε.
Μετά ταύτα και επειδή θα αναρωτηθούν πολλοί, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον γιατί δεν έχει μείνει άνθρωπος στα νησιά (το σωστό είναι να γράψω Έλληνας, γιατί ξέρω κάποιους ανθρώπους, που θα μείνουν στο μέλλον) εγώ απλά σήμερα θέλω να ρωτήσω. Αν το Θεσσαλονίκη – Χίος – Αθήνα - Χίος - Θεσσαλονίκη (γιατί απ' ευθείας δεν έχει και κάθε μέρα) έχει παρά λίγο 750 ευρώ, το Σελήνη – Αθήνα - Χίος – Αθήνα - Σελήνη, πόσα έχει; Εκτός να η SKY, πάλι καλή της ώρα, δεν έχει δρομολογήσει ακόμα εκεί αεροπλάνο της.
Θερμή παράκληση και επειδή τίποτα δεν είναι ξεκάρφωτο, διαβάστε τα στοιχεία, που δίνει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα τρία Σχολεία, δύο από αυτά στη Νότια Χίο (εκεί που μέχρι να αποφασίσει ο Δήμος Χίου, που θα κάνει Βρεφονηπιακό Σταθμό τα παιδάκια θα έχουν γίνει συνάδελφοι του Κασσελάκη, στην φαιοπράσινη στολή εννοούμε) όπου τα Δημοτικά θα γίνουν μονοθέσια. Μετά από αυτό ξέρετε τι ακολουθεί; Το λουκέτο. Και λουκέτο στο Σχολειό, σημαίνει λουκέτο στο Χωριό. Και το κυριότερο; Πολλοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν αυτό που επισημαίνει ένας άλλος Δάσκαλος ο Σπύρος Κάβουρας, που σημειώνει σε παρέμβαση του: «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα χωριά, το αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σχολεία της πόλης. Από τα 12θέσια, υπάρχουν κεντρικά σχολεία που έπεσαν σε 6θέσια και 7 θέσια, δηλαδή μείωση 50%».
Αλλά αυτό σε τελική ανάλυση δεν είναι μόνο θέμα νησιού ή νησιών, είναι πρόβλημα χώρας, είναι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Απλά, όπως πρώτα νεκρώνουν τα άκρα και μετά το σώμα, το ίδιο συμβαίνει και με μας με το δημογραφικό. Με μια διαφορά, τα άκρα εδώ είναι τα νησιά και αυτά για ένα πράγμα να είσθε σίγουροι όλοι, ότι δεν θα μείνουν… άδεια.
Και αυτό δεν είναι μια απλή ιστορία, αυτή η ιστορία, που απ΄ότι φαίνεται δεν είμαστε άξιοι να πάμε παρακάτω, συνεχίζεται πάνω από 7.000 χρόνια. Συλλαμβάνουμε το νούμερο;
Εδώ επιτρέψτε μου να δώσω το λόγο σε ένα συμμαθητή μου, τον για χρόνια σπουδαγμένο και εργαζόμενο και οικογενειάρχη στην Γερμανία Γιώργη Ρυμική, από τα Λεπτόποδα. Το δημοσιεύω με την άδεια του και επιτρέψτε μου, είναι ενδεικτικό της παιδείας, που πήραμε τότε στα Σχολεία μας.
Μου έστειλε την φωτογραφία που βλέπετε εις τον πάτο της σελίδος σημειώνοντας:
Η φωτογραφία αυτή των Αγιασμάτων, είναι παρμένη, από το σημείο που αναφέρει ο μέγιστος των ποιητών, ο Όμηρος. Όταν το σκέπτομαι με πιάνει φίλε μου πάντα δέος και συγκίνηση. «ὀψὲ δὲ δὴ μετὰ νῶι κίε ξανθός Μενέλαος, ἐν Λέσβῳ δ᾿ ἔκιχεν δολιχὸν πλόον ὁρμαίνοντας, ἢ καθύπερθε Χίοιο νεοίμεθα παιπαλοέσσης, νήσου ἔπι Ψυρίης, αὐτὴν ἐπ᾿ ἀριστέρ᾿ ἔχοντες, ἦ ὑπένερθε Χίοιο, παρ᾿ ἠνεμόεντα Μίμαντα. ᾐτέομεν δὲ θεὸν φῆναι τέρας: αὐτὰρ ὅ γ᾿ ἡμῖν δεῖξε, καὶ ἠνώγει πέλαγος μέσον εἰς Εὔβοιαν» «Αργά ο ξανθός Μενέλαος πίσω μας κινούσε, και στη Λέσβο να μελετούμε μας επέτυχε το μακρινό ταξίδι. Πάνω απ᾿ της Χίος να ταξιδέψουμε το βραχονήσι τάχα, μετά και τα Ψαρά ν᾿ αφήσουμε ζερβιά μεριά, για μήπως κάτω απ᾿ τη Χίο και πλάι στο Μίμαντα τον ανεμοδαρμένο; Απ᾿ το Θεό καθώς ζητήσαμε σημάδι, εκείνος δίνει κι έλεε, γραμμή το πέλαο σκίζοντας κατά την Εύβοια πλώρη».
Ήταν οι μέρες οι Αχαιοί σύμφωνα βέβαια με τον Όμηρο, κερδίζοντας τον Τρωικό πόλεμο, ξεκίνησαν για την πατρίδα και την αρχική βάση τους που ήταν βασικά η Πελοπόννησος.
Υ.Γ.: Εμείς βέβαια κάναμε πρωταπριλιάτικη πλάκα, ότι οι δύο Βουλευτές μας, καλούν σε Εσπερινό της Αγάπης, στο παρεκκλήσιο της Αγίας Υπομονής της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά κάποιος που ξέρει καλά ότι τέτοιο παρεκκλήσιο δεν υπάρχει, μήνυσε με νόημα. Μπα, ας το κάνουν μόνοι τους, η Εκκλησία θα απέχει, όπως και εκείνοι από την γνωστή συζήτηση στη Βουλή για τον… γάμο των ομοφύλων.