Άγιε Βασίλη... καλησπέρα

Σάβ, 28/12/2019 - 07:29
Μιχάλης Καριάμης
Καλές Γιορτές ,Φίλες και φίλοι μου…!
 
Επί ποδός όλα τα παιδιά του κόσμου, περιμένουν την έλευση του Παχουλού επισκέπτη. Δυστυχώς για εμένα  όταν ήμουν μικρός, το πρόγραμμα του Άγιου Βασίλη, δεν πρόβλεπε περατζάδα από το ξεχασμένο χωριό μου, στην ακριτική Χίο. Οπότε δεν τον περίμενα ποτέ και δε ήρθε να με βρει τότε που έπρεπε και το είχα ανάγκη, σαν παιδί ! 
 
Μέσα στο είναι μου, δεν υπάρχει ίχνος τέτοιας ανάμνησης. Κάτι παρεμφερές ή το αντίστοιχο!  Βλέπετε, μια ζωή την πέρασα σε απόμακρους  ωκεανούς και θάλασσες, εκεί που ήταν μακριά νάρθει ο χοντρομπαλάς εισαγόμενος Ευρωπαίος Και όμως, σήμερα ζω με χαρά το όνειρο και τον περιμένω αγωνιωδώς, μαζί με τα εγγονάκια μου.
 
 
Μακάρι ο εξ Εσπερίας φερμένος  άγιος, με τις κόκκινες φουφούλες και τις μπότες να είχε Μεσογειακά μάτια. Ψυχή και λογική, να πήγαινε σε απόμερα μέρη και φτωχογειτονιές εκεί που τον έχουν πιότερη ανάγκη.  
 

 

Σε τόπους και ανθρώπους  που εκλιπαρούν  για έλεος. Λίγο ψωμί, αγάπη και στοργή. Εκεί που ικετεύουν  και εκλιπαρούν για λίγο καθαρό νερό στέγη και ασφάλεια.  Πραγματικέ Έλληνα, Άγιε Βασίλη του καλού Θεού, παραμέρισε τα φλας, τις τηλεοπτικές   φανφάρες    και τις   παράτες. Μη σε κάνουν να γελάς, σαν τον άλλο, με αυτό το σαρδόνιο χαμόγελο του χορτασμένου.
 
Ξεκίνα και πάλι από την ξεχασμένη Ανατολή. Από την Καισαρεία της ανθρωπιάς και της προσφοράς. Θυμήσου το αποστεωμένε, Σοφέ,  φωστήρα Ιεράρχη μας. Εσύ και ο σκοπός σου, δεν έχουν καμιά σχέση με τον παγωμένο Βορρά και τους ψυχρούς, σκληρούς άκαρδους ανθρώπους του με τα φιδίσια ψυχρά μάτια...!
 
Που να καταλάβουν οι  τάχατες : Santa Claus - Saint Roi- Helliger   Koning – Santo Re και τόσοι άλλοι των Δυτικών, τον ανθρώπινο πόνο την απελπισία και την φτώχεια; Υπέρβαρος με απαράδεκτα φουσκωμένα ροδαλά μάγουλα. Καλοντυμένος και Χορτασμένος με προσούτα  ... σολομούς  και χοιρομέρια είσαι !
 
 
Πάμπλουτος! Με τσέπες γεμάτες Στερλίνες. Μάρκα, Κορώνες, Λιρέτες, Πέσος  και Ευρώ Λάθος άνθρωποι, σε λάθος τόπους,  εσκεμμένα φρόντισαν να ξεκινάς από λάθος μέρος, για να χαρίζεις σε λάθος τόπους , δώρα και χαρά σε  παιδιά, που δεν τα έχουν ανάγκη.
 
 
Σε επέβαλαν και χωρίς αντίσταση σε δεχτήκαμε! Όμως άλλα λένε οι παραδόσεις μας. Τα ήθη και τα έθιμα μας.Μέρες αλληλεγγύης και αγάπης είναι. Μέρες Φιλανθρωπίας και προσφοράς! Για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής,  ηλικίας, εθνότητας, θρησκείας, γλώσσας, χρώματος, πιστεύω και κοινωνικής υποστάσεως.                                                                        
 Μη ξεχνάς Άγιε μου,  πως σήμερα, όπως και τότε που ήμουν παιδί, στην μετεμφυλιακή, ρημαγμένη Ελλάδα, ζούμε δύσκολες ώρες και μαύρες εποχές. Εποχές σκληρής στέρησης και απαράδεκτης  φτώχειας που μας επέβαλαν τιμωρητικά, άσπονδοι φίλοι - σύμμαχοι μας!
          
Ολόψυχα σε παρακαλώ όπως κάθε σωστός άνθρωπος και κάθε Έλληνας, χάρισε αγάπη στον συνάνθρωπο μας. Σε όποιον έχει ανάγκη! Μα κυρίως σε απροστάτευτα μικρά παιδιά.  
Στα ορφανά. 
Σε πονεμένους . 
Σε άρρωστους! 
Κατατρεγμένους και απελπισμένους. Κυνηγημένους και εκτοπισμένους.  Διωγμένους  -  αιχμάλωτους  και   
πεινασμένους! 
 
Καλέ μου Άγιε … Χάρισε απλόχερα Αγάπη, Φροντίδα . Χαρά ..!
 
 
Τέλος πάντων.
Σας ζάλισα με την «Μωρολογία» μου… Τι σας λέω τώρα και σας στεναχωρώ χρονιάρες ημέρες που είναι.
 
 
Απολαύστε τις ... Μέσα σε θεσπέσια, ζεστή, και ευτυχισμένη  οικογενειακή θαλπωρή... !
 
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, που με συντροφέψατε στην αγωνία και την απόγνωση μου…! 
 
 
 
ΧΡΟΝΙΑ   ΠΟΛΛΑ
              και 
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
 

Άλλες απόψεις: Του Μιχάλη Καριάμη