Δύο ευχάριστες εκπλήξεις

Παρ, 25/10/2019 - 17:28

Ως γνωστόν, από 3ετίας περίπου έχω συνταξιοδοτηθεί ως Ιατρός- Αγγειοχειρουργός, όμως περνάω από το (πρώην) ιατρείο μου για να μαζεύω την αλληλογραφία μου, όση φθάνει εκεί, από ανθρώπους που δεν… πήραν είδηση ότι συνταξιοδοτήθηκα! Προ ημερών λοιπόν, βρήκα ένα περιποιημένο φάκελο, με ένα δικέφαλο αετό στην άνω αριστερή γωνία που αναφέρει τον αποστολέα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄».

Απευθύνεται δε προς τον «Ελλογιμώτατον κον κλπ. κλπ.» με 10 γραμμές επαινετικό και ευχαριστήριο κείμενο για τα πονήματά μου (μικρά, ή βιβλία) που του στέλνω κατά καιρούς, προτρέποντάς με να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό και παρακαλώντας τον Κύριο να με ενδυναμώνει!...

Ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 2019! Είναι η δεύτερη φορά που παίρνω τέτοια επιστολή από τον Μακαριώτατο, ο οποίος αργεί μεν (πέραν του έτους) αλλά απαντάει, εν αντιθέσει με άλλους (λαϊκούς ή κληρικούς, δεν έχει σημασία) οι οποίοι ουδέποτε μου απήντησαν!...

Εγώ το πρώτο που έκανα μόλις έλαβα την επιστολή του Μακαριώτατου ήταν να ανοίξω το Λεξικό του Μπαμπινιώτη και να βρω την ακριβή ερμηνεία της λέξεως «ελλογιμώτατος». «Ελλόγιμος», λοιπόν, «λόγιος, σοφός, μορφωμένος», ο υπερθετικός δε «ελλογιμώτατος» είναι τιμητική προσφώνηση, σε ανθρώπους των γραμμάτων. Εγώ βέβαια, δεν έχω καβαλήσει το καλάμι κι έτσι συνεχίζω με τη δεύτερη έκπληξη:

Προ ημερών λοιπόν, ο μεγάλος μου γιος ο Γιάννης (ναυπηγός, έχων σχέση με το εξωτερικό) μου ανέφερε ότι κάποιος συμμαθητής του, που είναι τώρα στην… Αυλή του Σουλτάνου του Ομάν[1], τον πήρε τηλέφωνο ζητώντας του βοήθεια για να αποπερατώσουν τον Ιερό Ναό (Ορθόδοξο Χριστιανικό) της περιοχής, διότι τον ξεκίνησαν με την οικονομική βοήθεια του Σουλτάνου (ο οποίος είναι μεν Μωαμεθανός – Ισλάμ – δεν είναι όμως φανατικός). Φαίνεται λοιπόν ότι ξέμειναν από χρήματα και βγήκαν να κάνουν… έρανο.

Η πιο πάνω ιστορία με φέρνει πίσω 2-3 δεκαετίες, όταν κάποια ημέρα βρέθηκα… χωρίς να το καταλάβω με τον Καπετάν-Παναγιώτη τον Τσάκο στην Τέμα της Γκάνα για να τοποθετήσει, μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον Β΄, τον θεμέλιο λίθο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου! Έγινε ο Ιερός Ναός, έγιναν τα εγκαίνια και κάποια στιγμή μπροστά στο χώρο της Εκκλησίας έγινε ένα θαυμάσιο σχολείο (πάντα από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»), εις το οποίο από το 2012 έχουν φοιτήσει εκατοντάδες (ναι, εκατοντάδες) μικρά παιδιά, έχοντας ως motto: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μόρφωση».

Βέβαια το σχολείο και η δουλειά που γίνεται στη Γκάνα, είναι ελάχιστη μπροστά στη δουλειά που γίνεται στην Ουρουγουάη από πολλών ετών (πραγματικά απίστευτη)! Κι εκεί βέβαια έργο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» είναι, το οποίο Ίδρυμα προϋπήρχε πολύ πριν τον αδόκητο θάνατο της Μαρίας (θυγατέρας του Καπ. Παναγιώτη) και είχε δημιουργηθεί προς τιμήν (στη μνήμη) της μητέρας του Καπ. Παναγιώτη Τσάκου[2].

Αλλά για να επανέλθω στον ημιτελή Ιερό Ναό του Ομάν, τα χρήματα που λείπουν για την αποπεράτωσή του είναι κάπου 170.000-200.000€(!).

Λοιπόν αδέλφια (Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί αν προτιμάτε), όποιος μπορεί να βοηθήσει, ας βοηθήσει! Δεν γνωρίζω περί αποδείξεων κλπ. «χαρτιών», σίγουρα όμως θα υπάρχει ανταπόδοση στον άλλο κόσμο!...

Για πληροφορίες δεν γνωρίζω πού να σας παραπέμψω, τα στοιχεία μου πάντως είναι γνωστά, αν μπορώ να βοηθήσω!...

 

 

 

 

 

Ιατρός

 

[1]     Ο φίλος του γιου μου είναι κτηνίατρος στην Αυλή του Σουλτάνου τα τελευταία 15 χρόνια! Φαντάζομαι ότι θα έχει τη φροντίδα των αλόγων και των καμηλών του Άρχοντος!...

[2]     Επιμένω για το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» γιατί κάποιοι από τους νεώτερους είναι… αδιάβαστοι!...

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη