Δυο ευχάριστες θρησκευτικές ειδήσεις

Τετ, 23/11/2022 - 15:48

Το τελευταίο 15νθήμερο (βρισκόμαστε στο μέσο του Νοέμβρη) είχα την τύχη (και τη χαρά) να πληροφορηθώ από… πρώτο χέρι την πρόοδο δύο κληρικών τους οποίους εκτιμώ και τους οποίους γνώρισα τα τελευταία χρόνια.

Αρχίζω χρονολογικά από τον παπά της ενορίας μου, τον πατέρα Μανώλη (Εμμανουήλ, αν προτιμάτε) Τζιώτη, πατριώτη μου (εκ Χίου), ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρετεί στην ενορία μου, στον Άγιο Αθανάσιο Πολυδρόσου Αττικής, ερχόμενος από Χίο για να συμπληρώσει τις σπουδές του!...

Εγώ τις τελευταίες δεκαετίες είμαι κάτοικος Πολυδρόσου, όπου το Πολύδροσο ευρίσκεται στην αρχή του Χαλανδρίου, εφαπτόμενο με το Μαρούσι. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι μια πολύ μεγάλη ενορία, και σε έκταση και σε πληθυσμό, και σήμερα έχει τέσσερις ιερείς οι οποίοι είναι και οι τέσσερις ΑΡΙΣΤΟΙ. Ο π. Μανώλης Τζιώτης είναι ο νεώτερος, και ηλικιακά και από πλευράς προϋπηρεσίας. Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, πατήρ Λάμπρος Ανδρεάκης, μας ανακοίνωσε προ ημερών με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ότι ο π. Εμμανουήλ Τζιώτης πήρε το πτυχίο της Θεολογίας κι εγώ βέβαια χάρηκα, διότι βλέπω τον π. Τζιώτη σαν παιδί μου! Έτσι σκέφθηκα να γράψω δύο λόγια, το βιογραφικό του… «εν ολίγοις», διότι είναι πελώριο:

Ο π. Μανώλης λοιπόν, γεννήθηκε στη Χίο το 1988, και μέχρι το 2012, μαθαίνοντας τα πρώτα του γράμματα, ήταν συγχρόνως βοηθός-εργάτης και στην οικογενειακή επιχείρηση (βιοτεχνία και πώληση) κατασκευής κεριών. Το 2013-2014 εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και αμέσως έγινε ιερέας, υπηρετώντας ως Προϊστάμενος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σε 3 ενορίες της Βολισσού, καθώς και ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγ. Μάμαντος Αφροδισίων Χίου. Έχει ασχοληθεί με την αιμοδοσία, τα κατηχητικά σχολεία, τη συντήρηση των βιβλίων και των χαρτιών στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ», και (εθελοντικά πάντα) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, ως συντηρητής ανασκαφικών αντικειμένων. Έχοντας τελειώσει Τεχνικό Λύκειο, έχει δουλέψει για μικρά διαστήματα ως Βοηθός Ηλεκτρολόγου και ως Βοηθός Γραφίστα.

Έχει και πτυχίο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (ΤΕΙ Αθήνας, νυν ΠΑΔΑ-ΤΕ)[1]. Κατέχει καλώς την αγγλική γλώσσα και άριστα τα «ηλεκτρονικά» (Microsoft, Photoshop, YouTube, Facebook κλπ.). Είναι παντρεμένος: έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια, μια σωστή σύζυγο και τρία παιδιά. Τα «καταφέρνει» και με την οικογένεια και με τα καθήκοντά του, ως κληρικός! Να είσαι καλά π. Μανώλη, και εσύ και η οικογένειά σου!...

Συνεχίζω με το δεύτερο ευχάριστο γεγονός που έχει σχέση με την Εκκλησία:

Έλαβα λοιπόν μια πρόσκληση να παρευρεθώ στην ενθρόνιση του Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού (κατά κόσμον Γεωργίου Κυαμέτη), ο οποίος από τη Μητρόπολη Δημητριάδος όπου υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελος βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, μετά τις νόμιμες διαδικασίες (εψηφίσθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεγάλη ιστορία). Εγώ, μέσω της γνωριμίας μου με τους γονείς του, οι οποίοι ενοικίασαν ένα πούλμαν για να μεταφέρει τους γνωστούς τους στο Μεσολόγγι όπου και εγένετο η ενθρόνιση, βρέθηκα στο Μεσολόγγι ταξιδεύοντας για λίγες ώρες σε ένα θαυμάσιο δρόμο, θαυμάζοντας τις ομορφιές της πατρίδας μας, καθώς και τα έργα των προγόνων μας (Ισθμός της Κορίνθου, έργο Συγγρού και αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος, και Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κρατικό έργο)! Την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου δεν τη γνώρισα αρκετά, διότι δεν μείναμε πολύ.

Εντύπωση μου έκανε το πλήθος των κληρικών που συνέρρευσαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος, πρέπει δε να ήσαν πάνω από 300! Φαίνεται ο Δαμασκηνός είναι πολύ δημοφιλής!

Δεν θα σας απασχολήσω με το τυπικόν (το τελετουργικόν, αν προτιμάτε) της όλης εορτής, γιατί για μια χαρούμενη εορτή γράφομε! Το πόσοι ομίλησαν και το πόσοι επίσημοι παρευρέθησαν δεν λέγεται, ούτε γράφεται! Ευτυχώς ο καιρός ήταν θαυμάσιος, διότι το μεγαλύτερο μέρος της εορτής που διοργάνωσε ο Δήμαρχος, έγινε στην Κεντρική Πλατεία του Μεσολογγίου!

Η επιστροφή (3 ώρες ταξίδι) έγινε χωρίς κανένα απρόοπτο και τα μεσάνυχτα βρισκόμασταν στα σπίτια μας!...

Εγώ, τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στον νέο Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας (η μεγαλύτερη σε έκταση Μητρόπολις της Ελλάδος, με πάνω από 200 ενορίες), να είναι υγιής για να «προσφέρει» στο λαό του (στο ποίμνιό του) με τις γνώσεις του πνευματική τροφή. Στους δε γονείς του, τους οποίους γνωρίζω προσωπικά, να είναι υγιείς για να καμαρώνουν το ΠΑΙΔΙ τους!...

 

*Ο Αν. Τριπολίτης είναι γιατρός

 

[1] Επαναλαμβάνω: γράφω το βιογραφικό του, πολύ περιληπτικά!...

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη