Οδός Νομάρχη Γεωργίου Καλουτά

Δευ, 16/12/2019 - 22:09

Αγαπητέ Γιάννη, πολύ ωραίο το κείμενο σου για τον αείμνηστο Γιώργη Καλουτά. Να προσθέσω ότι, ο Δήμος Χίου, σήμερα, με την ολοκλήρωση του Α' τμήματος του δρόμου παράκαμψης του περιφερειακού της πόλης (από γεφύρι Μπελα Βίστα μέχρι γεφύρι Παρθένη στα ΣΟΑ), πρέπει να τοποθετήσει τις πινακίδες <<οδός Νομάρχη Γεωργίου Καλουτά>>, υλοποιώντας την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης-12-2001 (επί Πέτρου Παντελαρα). Το Β' τμήμα ονομάζεται Νικολάου Ζορμπά, το Γ' τμήμα Λεωνίδα Μπουρνιά (προτάσεις του αείμνηστου Δημήτρη Λαϊνά που εισηγήθηκα στην Επιτροπή ονοματοθεσίας οδών, επί Μάρκου Μεννή) και το Δ' τμήμα (Άγιος Αρτέμιος - Λιβάδια) έχω προτείνει εγγράφως (ευθύς μετά την εκδημία του, προ διετίας περίπου) να ονομαστεί με την ολοκλήρωση του, Δημάρχου Γιάννη Μπουμπάρη. 

Αυτό επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, αλλά και η αναγνώριση και απόδοση τιμής στις 4 αυτές εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής βίοτης της Χίου, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων καθενός.

Μάλιστα, ο πρώτος με τον τελευταίο ήσαν πολιτικοί αντίπαλοι, όπως και οι δεύτερος και τρίτος !

Με την κίνηση αυτή, η Χίος προβάλλει, ως πρότυπα, στο πάνθεον των τοπικών προσωπικοτήτων, τους εν λόγω καταξιωμένους πολιτικούς.

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

 

Σημείωσεις: 1) Σόφη η επισήμανση σου <<ουδείς προφήτης δεκτός εν τη πατριδι αυτού>>. Και σοφότερη η <<ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργέτηθεντος>>. Στην ενασχόληση με τα κοινά, Γιάννη, τούτο είναι κανόνας!!!

2) Νομίζω ότι, επήλθε ο καιρός της πολιτικής ωριμότητας, να τοποθετηθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου οι φωτογραφίες και των Γιάννη Σόδη και Δημητρίου Τσαμπλάκου, διατελεσαντων Δημάρχων Χίου. Μπορεί να μην ήσαν εκλεγμένοι, ως Δήμαρχοι, αλλά διορισμένοι από το τότε καθεστώς, όμως θεωρώ απρέπεια να μην αναγνωρίζεται και η δική τους προσφορά, μάλιστα όταν είναι πανθομολογούμενη στη Χίο. Η κίνηση αυτή, ουδεμία σχέση έχει ή πρέπει να έχει με οποιαδήποτε αναγνώριση (άμεσα ή έμμεσα) στο τότε αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό καθεστώς !

Άλλες απόψεις: Του Γιώργη Παπαδόπουλου