Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 116 / 20-09-2023)

Τετ, 20/09/2023 - 17:20

* Επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχαμε μεριμνήσει και τοποθετήθηκαν δύο μαρμάρινες επιγραφές στη βάση του σιντριβανιού της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, που ανέγραφαν «Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα». Είναι λυπηρό η κεντρική πλατεία της πόλης μας, γνωστή και ως «Βουνάκι», στην οποία έχει επισήμως δοθεί το όνομα του γενναίου στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα (που συνέβαλε τα μέγιστα στην προάσπιση του Ελληνισμού το 1922 και όχι μόνο, αλλά και απεβίωσε πάμπτωχος) να μην φέρει έστω μια πινακίδα που να αναφέρει το όνομά του.

Ας μεριμνήσουν οι ιθύνοντες για την ανεύρεση των μαρμάρινων επιγραφών -που απομακρύνθηκαν κατά την επισκευή του σιντριβανιού- και την επανατοποθέτησή τους ή ας τοποθετηθούν νέες. Μόνο ο «Φάρος Βαρβασίου» τιμά κατ΄ έτος τη μνήμη του Πλαστήρα σε ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης. Προσωπικά σεμνύνομαι διότι ήμουν μέλος στην Επιτροπή Φιλοτέχνησης του έφιππου ανδριάντα του, που σήμερα κοσμεί την περιοχή «Αγιασμένος» (Ναυτικός Όμιλος- Μπέλα Βίστα), όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Αξιωτάκης έδωσε μάχες για την υλοποίησή του έργου και τη διαμόρφωση της πλατείας που αγέρωχα στέκει.

* Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι, την τελευταία περίοδο, επιχειρείται η παύση εμφάνισης- παρουσίασης των νεοσυλλέκτων στρατιωτών στα νησιά μας, διαδικασία η οποία είχε καθιερωθεί εδώ και χρόνια και αποτελούσε μια θετική εξέλιξη για όλους, όμως ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά και τις οικογένειες που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και διαβιούν μόνιμα στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας. Ευελπιστούμε να επανεξεταστεί η ληφθείσα -εσφαλμένη- απόφαση και οι νέοι των νησιών μας να παρουσιάζονται και να υπηρετούν στον τόπο τους.  

* Σε συνάφεια με τα ανωτέρω είναι και η αναγκαιότητα δημιουργίας φοιτητικής στέγης στη Χίο. Υπάρχουν φοιτητικές εστίες, όμως θα έπρεπε να δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλες τόσες. Εάν εμείς οι Χιώτες υπάρχει περίπτωση να μην τα ΄΄φέρνουμε βόλτα΄΄ οικονομικά όταν τα παιδιά μας φύγουν για σπουδές εκτός του τόπου μας, φανταστείτε κάποιος άλλος γονιός που θα έλθει το παιδί του εδώ π.χ. από τη Θεσσαλία ή την Ήπειρο ή κάποιο άλλο νησί, πόσα χρήματα θα απαιτηθεί να καταβάλλει για διαμονή, διπλά και τριπλά εισιτήρια μετακινήσεων, διατροφή, κλπ. Ας ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την κατασκευή (έστω μέσα στην επόμενη δεκαετία) νέων φοιτητικών εστιών στη Χίο και τη συντήρηση των υπαρχουσών. Το νέο ΕΣΠΑ καλύπτει αυτού του είδους δαπάνες στον τομέα του Υπουργείου Παιδείας. Οφείλουμε προσεχώς να αναλάβουμε μια τέτοια πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο.

* Κάποιοι "καρεκλοκένταυροι" κυβερνόντες δεν σέβονται τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και επιθυμούν με το "έτσι θέλω" να επιβάλλουν τα σχέδια τους για το μεταναστευτικό. Βέβαια, σήμερα, βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου και εν όψει εκλογών υπεκφεύγουν και ζητούν παρατάσεις στην εφαρμογή των σχεδίων τους, προφανώς διότι γνωρίζουν ότι οι επιλογές τους έρχονται σε ρήξη με τη βούληση του λαού, με ότι αυτό συνεπάγεται… Ο λαός ας είναι άγρυπνος και ας προσέχει δια της ψήφου του ποιους επιλέγει, μιας και έρχονται σε κόντρα με την επιθυμία των πολλών, που οι λίγοι μάλλον δεν σέβονται… Με αφορμή τούτο, θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί να τοποθετηθούν σήμερα για το ποια είναι η θέση τους, ξεκάθαρα και δίχως περιστροφές και μισόλογα, αναφορικά με τη δημιουργία δομών στα νησιά μας. Ώστε να μην λένε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά…

* Διάφορα ακούγονται και πάλι περί Κτηματολογίου. Από ανακοινώσεις, συναντήσεις, συσκέψεις, κ.λπ., ο κόσμος "χόρτασε". Εδώ και 10 χρόνια ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για τη διόρθωση των κτηματολογικών χαρτογραφήσεων και επισημάνσεων, που έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν "ένα κάρο χρήματα" καταφεύγοντας στα δικαστήρια, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Όμως, κανένας δεν σκέφτηκε ότι, τα χρήματα που θα καταβάλλουν για να διορθώσουν τα λάθη του Κτηματολογίου με αυτή τη διαδικασία, είναι εν πολλοίς πολύ περισσότερα από τη χρηματική αξία των ίδιων των αγροτεμαχίων (δηλωθείσας ακίνητης περιουσίας). Έτσι, οι περισσότεροι τα έχουν παρατήσει στην τύχη τους… Για να δούμε, θα γίνει τίποτα; Πάντως τα τελευταία χρόνια, όσες υποσχέσεις εξαγγέλθηκαν έμειναν υποσχέσεις και μόνο ! Στις ενότητες Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων ο κόσμος υποφέρει!

* Διάβασα, τις τελευταίες ημέρες, δημόσιες τοποθετήσεις συμπολιτών μας, περί διάσπασης του ενιαίου Δήμου Χίου. Στο παρελθόν (πρόσφατο αλλά και απώτερο), έχω επιχειρηματολογήσει δημοσίως -ενδελεχώς- γιατί η Χίος έπρεπε να διαιρεθεί σε τρείς Δήμους. Δυστυχώς, ουδέποτε εισακουστήκαμε όσοι διαπνεόμαστε από την άποψη αυτή (που είμαστε και οι περισσότεροι σαν τοπική κοινωνία). Ξέρετε γιατί; Διότι, ακόμη και αυτοί που στο παρελθόν επιχειρηματολογούσαν υπέρ αυτού του εγχειρήματος, μόλις γίνουν Δήμαρχοι αισθάνονται εαυτούς "ηγεμόνες της νήσου" και ξεχνούν ότι έλεγαν στον κόσμο προηγούμενα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… Η διοικητική και χωροταξική διαίρεση των Δήμων είναι υπόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, προς το οποίο εισηγούνται οι Δήμοι και οι ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων - πρώην ΤΕΔΚ). Είδατε, μήπως, να κατατεθεί κάποια σχετική πρόταση τα τελευταία χρόνια περί διάσπασης του ενιαίου Δήμου Χίου; Οι εκάστοτε υποψήφιοι… "ηγεμόνες" δεν δέχονται να… διαιρεθεί το… βασίλειο τους…! Προτιμούν εκείνοι να… άρχουν κι ας μην εξυπηρετείται ο λαός!

* Την τελευταία περίοδο έχουμε θρηνήσει την απώλεια νέων ανθρώπων, που ξαφνικά φεύγουν από τούτη τη ζωή, ενίοτε με αιφνίδιο τρόπο. Είτε λόγω σύντομων ασθενειών, είτε λόγω τροχαίων, είτε λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων. Δυστυχώς, στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων συνοφρυωνόμαστε, "μαζευόμαστε" ψυχικά και συναισθηματικά και αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος παραμονής του καθενός στον κόσμο τούτο είναι αβέβαιος και σύντομος. Μόνο τότε παραμερίζουμε για λίγο τα πάθη και τον εγωισμό μας, αλλά μετά από λίγο μιζερεύουμε και πάλι και ζητάμε να εξοντώσουμε τον διπλανό μας. Είναι λυπηρό ότι, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει καταστεί ανίκανος να επιβληθεί στον ίδιο του τον εαυτό κι έτσι παραπαίει στη ζωή, έχοντας μετατραπεί σε θύτη των γύρω του. Ας δούμε λίγο το μέσα μας, για να ισορροπήσει και το έξω μας

* Η έκφραση λόγου (προφορικού και γραπτού) είναι σύμφυτη στον άνθρωπο. Σκόπευα να γράψω περισσότερα σήμερα, αναφερόμενος σε θέματα καθημερινότητας αλλά και παραπολιτικών εξελίξεων, λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά θα ακούσω τη γνώμη επτά (7) συμπολιτών μας, οι οποίοι με προέτρεψαν τις τελευταίες ημέρες να γράφω λιγότερα, διότι με διαβάζουν και θεωρούν αδόκιμο να πλατειάζω στα σχόλια και κείμενά μου. Επειδή έχω μάθει να αφουγκράζομαι τον κόσμο, ικανοποιώ την επιθυμία τους, μετριάζοντας το πλάτος των κειμένων. Γι' αυτό σταματώ εδώ και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Την επόμενη εβδομάδα και πάλι μαζί. Μέχρι τότε, υγεία, χαρά και καλές ειδήσεις. Το έχουμε ανάγκη όλοι!

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου