Χρυσές λίρες…

Σάβ, 20/02/2021 - 07:01
Χρυσές λίρες

Διάβαζα πρόσφατα σε ένα βιβλίο για χρυσές λίρες… Και θυμήθηκα τις χρυσές λίρες κάποιων άλλων εποχών που μια φορά κι έναν καιρό ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και σίγουρα οι σημερινοί νέοι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει χρυσή λίρα. Εμείς όμως οι πιο παλιοί μ’ αυτές μεγαλώσαμε, έτσι; Οι περισσότεροι βέβαια δεν είχαμε ούτε… κάλπικη, αλλά  ακούγαμε και ξανακούγαμε γι’ αυτές και ας μην ξέραμε τι είναι και τι σχήμα έχει. Όπως εκείνη του Βασίλη Λογοθετίδη στην ομώνυμη ταινία, πάνω στην οποία στήριξαν τις ελπίδες τους η Λαμπέτη και ο Χορν και άλλοι, αλλά ήταν κάλπικη.

Και ποια «συναλλαγή» δεν γινόταν με χρυσές λίρες... Ακόμα και τους ανθρώπους με χρυσές λίρες τους «αγόραζαν» και τους «πουλούσαν». Το αίσχος των αισχών για το οποίο κανείς δεν ντρεπόταν. Και λέω για τις κοπέλες που ήταν της παντρειάς. Η προίκα μετριόταν σε χρυσές και μάλιστα χαλούσαν και γάμοι, την τελευταία στιγμή, επειδή οι λίρες που έπαιρνε ο γαμπρός ήταν λειψές. Και τι δεν ακούγαμε... Για ντενεκέδες γεμάτους λίρες, για κομποδέματα με λίρες, για περιουσίες και κληρονομιές που μετριούνταν σε χρυσές, για δανεικά σε λίρες. Οι λίρες κυριαρχούσαν και ο πλούτος μετριόταν μ’ αυτές. Και πώς να ξεχάσουμε και τους σαράφηδες της Απλωταριάς που ήταν σε πολλές γωνιές.

Ήρθε μια εποχή που τις ξεχάσαμε και αραιά και πού, έπεφτε καμιά σε κανένα νυφικό κρεβάτι. Να όμως που ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα καθώς το χρήμα χάνει καθημερινά την αξία του. Και βέβαια είναι πανάκριβες σε σχέση με το παρελθόν. Όπως φαίνεται αναβαθμίστηκε η αξία τους αλλά πού ν’ τις…

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα