Η ανησυχία και η λύση…

Σάβ, 28/11/2020 - 08:14
Δεν θα γιορταστεί μ' αυτό τον τρόπο ο πολιούχος της Πάτρας Άγιος Ανδρέας λόγω κορωνοϊού

Διαβάζω στις ενημερωτικές σελίδες ότι «συναγερμός» έχει σημάνει και στην Πάτρα, όπου εμφανίζονται πολλά κρούσματα κορωνοϊού, που είναι μία από τις επτά περιοχές στο «κόκκινο», όπου τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, γιορτάζει ο πολιούχος της, ο Άγιος Ανδρέας. Τη Δευτέρα, μάλιστα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους που ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για συνωστισμό και δημιουργία εστιών διασπορά του κορωνοϊού. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έστειλε μήνυμα ειδικά για την Πάτρα να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για να μην εξαπλωθεί ξανά ο ιός.

Και ξέρετε τι θυμήθηκα… Το «χαμό» που έγινε πριν από κάνα μήνα στη Θεσσαλονίκη στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τον συνωστισμό, τον κόσμο που φιλούσε τις εικόνες, τους ακάλυπτους δεσποτάδες και παπάδες. Και όλοι ξέρουμε τι γίνεται από άποψης ιού τους δύο τελευταίους μήνες στη συμπρωτεύουσα, όπου ο κορωνοϊός βράζει και ξέμειναν από εντατικές τα νοσοκομεία. Με τους νεκρούς να αυξάνονται…

Ανησυχία, λοιπόν, στην Πάτρα ενόψει του πολιούχου της και μάλιστα επικοινώνησε και ο πρωθυπουργός με τον δήμαρχο. Και δόθηκε, λέει, εντολή αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Και εγώ ο αφελής αναρωτιέμαι… Του Αγίου Δημητρίου δεν είχε δοθεί παρόμοια εντολή; Τηρήθηκε; Όχι βέβαια.

Και ποια λύση υπάρχει, έστω και αν ακούγεται ακραία; Να μη τελεστεί λειτουργία στην εκκλησία της Πάτρας, τη Δευτέρα, λόγω έκτακτων συνθηκών, βρε αδελφέ. Και ο Άγιος Ανδρέας θα καταλάβει και δεν θα έχει αντίρρηση, αφού έτσι θα προστατευθούν οι πιστοί του.  Βλέπουμε ότι κανείς, ακόμα και οι λειτουργοί του Υψίστου, δεν είναι αλώβητοι… Γιατί μπορεί να μην επιτραπεί η είσοδος στην εκκλησία όμως, αν θυμάμαι καλά, στη Θεσσαλονίκη είχαν βγάλει ένα προσκυνητάρι με την εικόνα στην είσοδο του ναού. Οπότε εκεί κατευθύνονταν όσοι ήθελαν να προσκυνήσουν και να τα φιλήματα.

Ίσως είναι η μοναδική λύση, για να μην κλαίνε και οι Πατρινοί αύριο...

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα