Λιτανείες και βροχή

Δευ, 31/10/2022 - 07:32
Λιτανείες και βροχή

«…και μετά, περιμένουμε να βρέξει!». Συμπέρασμα ιερέα σε γιορτή Αγίου, επειδή την περιφορά της εικόνας του εορτάζοντος δεν την ακολούθησαν πολλοί πιστοί, παρά ελάχιστοι μετρημένοι στα δάχτυλα. Και τι έκαναν οι υπόλοιποι; Κάποιοι έπιασαν κουβέντα μεταξύ τους μπροστά στην εκκλησία ενώ κάποιοι άλλοι έπιναν το καφεδάκι τους στην αίθουσα. Ήταν μια έκφραση παραπόνου από τον κληρικό ο οποίος προφανώς πίστευε ότι αν ακολουθούσαν την περιφορά της εικόνας περισσότεροι μπορεί και να έβρεχε μιας και δεν έχουμε δει σταγόνα βροχής ολόκληρο τον Οκτώβριο…

Και τι θυμήθηκα… Τις αλήστου μνήμης παλιές λιτανείες που γίνονταν σε περιόδους ανομβρίας μπας και βρέξει. Όμως, όπως θυμάμαι, ούτε μετά τις λιτανείες μας έκανε το χατίρι ο ουρανός να βρέξει. Εκτός και αν λόγω εποχής μετά από λίγες μέρες λογικό ήταν να βρέξει.

Και τι ήταν η λιτανεία που καταργήθηκε στην πράξη, κάπου εκεί στη δεκαετία του ‘70, αν δεν κάνω λάθος; Η Λιτανεία παράγεται από το ρήμα λιτανεύω, που σημαίνει, παρακαλώ, ικετεύω. Τα παλαιότερα χρόνια γίνονταν συχνά λιτανείες, όταν οι αγρότες ζητούσαν με προσευχές και περιφορά εικόνων τη βοήθεια του Θεού για βροχή, απαραίτητη για τη ζωή των καλλιεργειών και των ίδιων. 

Θυμάμαι λοιπόν, όταν πηγαίναμε στο Δημοτικό, αυτού του είδους τις επικλήσεις προς το Μεγαλοδύναμο… Η πομπή ξεκινούσε από την εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου με τον παπά και τους ψάλτες, κάποιοι σήκωναν στα χέρια τους εικονίσματα από την εκκλησία, κοντά και τα εξαπτέρυγα που τα κρατούσαν παιδάκια. Ο προορισμός ήταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο του χωριού. Όπως διαβαίναμε τους δρόμους του χωριού εξυπακουόταν ότι οι ψάλτες έψαλαν και ο κόσμος, που ήλπιζε ότι κάτι θα γινόταν, ακολουθούσε. Όταν φτάναμε στο ξωκκλήσι μεγάλοι και μικροί γονατίζαμε και ο παπάς έλεγε τη σχετική με τη βροχή ευχή. Και εκείνο το γονάτισμα με το κοντοπαντέλονο δεν ήταν και τόσο ανώδυνο. Και αφού τελείωνε την ευχή ο παπάς παίρναμε το δρόμο της επιστροφής.

Όπως έγραψα και παραπάνω οι λιτανείες, εδώ στη Χίο τουλάχιστον, καταργήθηκαν εδώ και χρόνια, γιατί ίσως δεν είχαν και νόημα, αφού ο ουρανός κρατούσε κλειστές τις κάνουλές του. Τώρα πώς τις σκέφτηκε ο ιερέας και έβγαλε το συμπέρασμα ότι αφού δεν ακολούθησαν πολλοί την περιφορά της εικόνας δεν μπορούμε να περιμένουμε να βρέξει, είναι… του ίδιου παπά ευαγγέλιο.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα