Του έρωτα και της αγάπης

Τρί, 06/07/2021 - 08:01
Αφιερωμένο στη Στάσα το πόνημα του Νίκου Κιουράνη που εκδόθηκε πρόσφατα με τίτλο «Διαλέγω».

Ο Νίκος Κιουράνης είναι από τους Χιώτες που έχουν διαβάσει πληθώρα βιβλίων, τόσο λογοτεχνικών όσο και ποιητικών συλλογών. Η ενασχόλησή του, με ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο, ξεκίνησε εξ απαλών ονύχων για να βρεθεί στη συνέχεια στο βιβλιοπωλείο Χαβιάρα, όταν πια η αγάπη για το διάβασμα έγινε έρωτας αγιάτρευτος.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι κλεισμένος στο σπίτι του, αλλά δεν παύει να διαβάζει, να γράφει, να ιχνογραφεί. Να φτιάχνει λευκώματα με ζωγραφιές και ποιήματα από όλο τον κόσμο. Μεγάλο πλήγμα η απώλεια, λίγο καιρό πριν, της αγαπημένης του Στάσας, που και εκείνη ήταν στο ίδιο μήκος κύματος ενδιαφερόντων με τον Νίκο. Ίνα επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά το «άμα δε μοιάζεις, δε συμπεθεριάζεις»…

Αφιερωμένο, λοιπόν, στη Στάσα το πόνημα του κυρ-Νίκου που εκδόθηκε πρόσφατα με τίτλο «Διαλέγω» και στο οποίο έχει επιλέξει και δημοσιεύσει ερανίσματα, τόσο δικά του, όσο και άλλων συγγραφέων και ποιητών. Ερανίσματα που έχουν σχέση με την αγάπη και τον έρωτα αλλά και με τη ζωή και το θάνατο. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι επιλογές του Κιουράνη είναι εξαιρετικές, διαβάζονται απνευστί, σου αφήνουν μια γλυκιά συγκίνηση και έναν τρυφερό ρομαντισμό. Και όλα τα ερανίσματα γραμμένα χειρόγραφα από το δικό του χέρι, όπως το συνήθιζε πάντα. Με κόκκινες επικεφαλίδες και όμορφα λιτά σκιτσάκια. Με τον ίδιο τρόπο μας τα έστελνε και πιο παλιά στην εφημερίδα για δημοσίευση και λυπόμουν γιατί έπρεπε να πληκτρολογηθούν και χανόταν έτσι η μαγεία του δημιουργού.

Η αγάπη και ο έρωτας, λοιπόν, στο «Διαλέγω», με προσεκτική επιλογή μικρών αποσπασμάτων και στίχων που μιλάνε απευθείας στην καρδιά των αιώνια ερωτευμένων άσχετα από ηλικία. Και ήταν ερωτευμένοι από την αρχή  μέχρι το τέλος ο Νίκος και η Στάσα, καθώς «κάθε μέρα είναι η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σου κι όταν είσαι καλά, είναι γιορτή»… Με το ελεύθερο νόμισμα που δεν περνά από κανένα ταμείο Τράπεζας και κυκλοφορεί σε όλη τη γη με μία και μόνο υπογραφή Αγάπη…

«Ερωτευόμαστε όχι μόνο το πρόσωπο του Άλλου, αλλά και κάθε τι δικό του, κάθε τι που έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Ό,τι φτιάχνει, ό,τι αγγίζει, τη μουσική που αγαπάει, τους δρόμους που περπατάει, τα τοπία που κοιτάξαμε μαζί…»

Το βιβλίο δεν πωλείται αλλά αξίζει να το αναζητήσετε.

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα