Χίος, Δευτέρα 10 Αυγούστου

"Κωτσονάρι": Ο μοναδικός Χιώτης, αλλά και Έλληνας ναυτικός, που μπάρκαρε... ράφτης σε εμπορικό πλοίο!

ΒΑΠΟΡΙΣΙΕΣ ΕΥΘΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Με το Δημήτρη Τσεσμετζή
Παρ, 23/08/2019 - 07:52

Δεκαετία του '70. Τότε μπαρκαίρνανε μέχρι και ξύλινοι. Κουτσοί στραβοί κι αόματοι. 10000 τσιμινιέρες ταξίδευαν. Στα σπιρτόκουτα διαφημίζουν "το ναυτικό επάγγελμα είναι ωραίο και επικερδές" (ελληνικό μονοπώλιο). Τα Φιλλιπίνια δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα...

   Ο Βούμβας κλείνει το ραφτάδικο και μπαρκάρει... καμαρώτος. 

  Το "Κωτσονάρι" -που ήταν βοηθός του- μένει άνεργο. Αν και κουτσός ετοιμάζεται να μπαρκάρει (ναυτικό φυλλάδιο κλπ). Συχνάζει στο παπουτσίδικο του Μαρκογιαννάκη - Παπαδάκη, στην Απλωταριά, σημερινό Παραδείση.

  Ο καπετά Πέτρος Παραδείσης -που ετοιμάζονταν να μπαρκάρει- μπαίνει στο παπουτσίδικο που ήταν και στέκι και πάνω στη συζήτηση του λένε δείχνοντας το "Κωτσονάρι" που κάθονταν σε μια καρέκλα.

  Να καπτά Πέτρο, πάρε μαζί σου και το Κωσταντό. Είναι καλός τιμονιέρος. 

  Ο καπτα Πέτρος, που δεν τον είδε πως κουτσαίνει, αφού όταν μπήκε στο μαγαζί ο άλλος κάθονταν, συμφώνησε, τα είπαν και έφυγε πριν το Κωτσονάρι σηκωθεί και τον δεί ο άλλος.

  Σε λίγες μέρες πήγε ο καπετάνιος στο βαπόρι και σε δύο μέρες θα έρχονταν οι υπόλοιποι πέντε. 

   Εκεί λέει του Γραμματικού, που ήταν ο (συγχωρεμένος) καπτα Βαγγέλης ο Πατρώνας,

"Έρχονται οι τάδε... και ναύτης ο Κώστας ο Μερούσης."

   Ο καπτα Βαγγέλης, που τον ήξερε του λέει "μα αυτός είναι κουτσός.." 

Ο καπετάνιος, που δεν το ήξερε, τι να πει, του λέει αυτό που είχε ακούσει. "Ναι αλλά είναι καλός τιμονιέρος!"

   Το απόγευμα που έρχονταν το πλήρωμα ο καπετάνιος και ο γραμματικός ήταν στη γέφυρα. Η σκάλα ήταν στη μέση του πλοίου. Όταν ανέβηκε το πλήρωμα και άρχισε να περπατά προς το ακκομμοδέσιο, γυρίζει έκπληκτος ο καπετάνιος και λέει του γραμματικού, βλέποντας το Κωτσονάρι να περπατά κουτσαίνοντας τόσο πολύ. "Βρε αυτός είναι καλά κουτσός...".για να δεχθεί το πείραγμα απ'το καπτα Βαγγέλη. "Ναι μα είναι καλός τιμονιέρος..."

Την άλλη μέρα το πρωί  σαλπάριζαν και επειδή οι υπόλοιποι ναύτες είχαν σπατσαμέντο και ήταν ξάγρυπνοι, ο καπετάνιος ζήτησε να στείλουν στη γέφυρα το "καλό τιμονιέρο". 

 Λύνουν κάβους και ξεκινούν με το Κωτσονάρι στο τιμόνι.

Το πλοίο αρχίζει να σχηματίζει μαίανδρους στη πρύμη απ' τά ζιγκ-ζαγκ και τα γύρω πλοία βαρδάρουν έντρομα. Ο Ανθυποπλοίαρχος σπρώχνει το Κωτσονάρι και παίρνει τη θέση του στο τιμόνι, ενώ ο πλοηγός βλαστημά και ζητά απ'το καπετάνιο να του φέρουν άλλο τιμονιέρη..

  Έτσι και γίνεται. 

Ο καπετάνιος ρωτά το καπτα Βαγγέλη αν έχει κάπου να βάλει το Κωτσονάρι μέχρι να δουν τι θα κάνουν και κείνος, επειδή ψιλόβρεχε, το στέλνει να βάψει την κουζίνα μια και ο μάγειρας παραπονιόταν συνέχεια.

 Σε λίγο ανεβαίνει στη γέφυρα ο μάγειρας πιτσιλισμένος με άσπρη μπογιά και λέει του Γραμματικού. Έλα στη κουζίνα ένα λεπτό να δεις τι γίνεται.

  Πάει και βλέπει το Κωτσονάρι να φορά μια κίτρινη νιτσιάαδα που είχε γίνει άσπρη απ'τη μπογιά που έσταζε απ'το ταβάνι...

Τι να κάνουν; Κάνουν σύσκεψη και ο καπτα Πέτρος, που εκτός από καλός καπετάνιος ήταν και καλός άνθρωπος, αποφάσισε να εισηγηθεί στο γραφείο να αγοράσουν μια ραπτομηχανή και ο Κωσταντής να ράβει κουρτίνες, κουρτινάκια και διάφορα καλύμματα και γενικά ότι υφασμάτινο είχε φθαρεί.

Το γραφείο (του Σταύρου Λιβανού) έστειλε μια καινούργια Σίγκερ και τόπια υφάσματα και ο Κωσταντής έπιασε δουλειά σ' ενα μικρό χώρο που απ'έξω έγραψαν, TAILOR - Α.Ο. ΔΟΞΑ μια και ο Κωσταντής μέχρι και πρόσφατα ήταν ενεργό μέλος της ΔΟΞΑΣ Νοσοκομείου.

Η ένσταση του Κωνσταντή για τη πινακίδα "... δε λέγομαι ΤΑΙLOR αλλά ΜΕΡΟΥΣΗΣ..." δεν ελήφθη υπόψη και ο Κωσταντής άρχισε την εργασία του σαν... ράφτης που κράτησε 23 συναυτούς μήνες ράβοντας. ..κουρτινάκια όχι μόνο για το βαπόρι που ήταν αλλά και για τα εφτά Γιουγκοσλαβικά ATLANTIC του Λιβανού που ήταν αδελφάκια (ίδια ακριβώς πλοία και όμοιες καμπίνες) και δε χρειάζονταν να ξαναπαίρνει μέτρα. 

  Και όταν τελείωνε τα ... κουρτινάκια εργάζονταν όπου μπορούσε να βοηθήσει (καμαροτάκι, παραμάγειρας κλπ) εκτός από την ειδικότητα .. τιμονιέρος!

Αν ξέρατε το Κωτσονάρι και είχατε θλιβεί με τη κατάσταση του σας πληροφορω ότι έχει εισαχθεί πριν ένα μήνα στο γηροκομείο της Λεμονιάς, μια και πλησιάζει τα 80, και τον είδα με χαρά κουρεμένο, υγιή και πεντακάθαρο, πριν δέκα μέρες που τον επισκέφθηκα, σαν ελάχιστο ευχαριστώ στο Κωσταντό των παιδικών μας χρόνων, όταν μας έδινε τις μπάλες της Δόξας για να μπούμε τσάμπα στο γήπεδο.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 10/08/2020 - 14:30

Αυστηρότερους ελέγχους στο Αεροδρόμιο της Χίου ζήτησε  ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Παντελής Βρουλής, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει επισημάνει τα κενά που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Βρουλή, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι το μεγάλο στοίχημα για το νησί, με τον ίδιο να  τονίζει ότι ενώ στο Λιμάνι γίνονταν έλεγχοι στο Αεροδρόμιο η κατάσταση ήταν διαφορετική.

«Είχαμε το φαινόμενο να έρχονται πολίτες από την Αμερική, μέσω Ευρώπης, και να μην το δηλώνουν προκειμένου να μην υποβληθούν σε ελέγχους», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, συμπληρώνοντας ότι «εγώ κτύπησα το καμπανάκι και από ότι είδα τα μέτρα στο Αεροδρόμιο έγιναν αυστηρότερα».