Θετική η αυτοεξέταση για κορωνοϊό των εργαζομένων, αλλά ποιός θα ελέγχει την εφαρμογή;

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Λίνας, επαναφέρει το ζήτημα της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας
Πέμ, 15/04/2021 - 14:50

Πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Χίου ήταν στα πλαίσια της υγειονομικής θωράκισης των εργαζομένων έναντι της πανδημίας να προχωρήσει η διαδικασία των ελέγχων. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανέφερε σήμερα στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου, Κώστας Λίνας, είναι θετικό ότι ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εργασίας ότι από τη Δευτέρα θα μπορούν δωρεάν οι εργαζόμενοι να προμηθεύονται self tests ωστόσο σημείωσε ότι θα έπρεπε η υποχρέωση των δηλώσεων για τα  θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα να βαρύνει τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο.

Επίσης αμφέβαλε για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου, με δεδομένη την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και για το κατά πόσον αρκετοί εργοδότες θα τηρούν τα προβλεπόμενα αν εμφανίζονται θετικά κρούσματα, με την άδεια 7 ημερών που πρέπει να λαμβάνουν επίσης εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση που είναι αρνητικοί αλλά θεωρούνται στενές επαφές του κρούσματος.

"Ξέρουμε ότι και τώρα τους υποχρεώνουν να παίρνουν κανονική άδεια, ενώ το 50% των ημερών δικαιούνται να απουσιάσουν και το υπόλοιπο διάστημα να το αναπληρώσουν μετά την επιστροφή τους", σημείωσε.

Θύμισε ότι οι θετικοι στην covid 19 δικαιούνται 14ημερη αναρρωτική άδεια.

Σχετικά Άρθρα