Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα εξοντώσει τους μικρούς της αγοράς

Επισημαίνει η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου και καλεί σε εγρήγορση του εμπόρους
Παρ, 28/04/2017 - 13:01

Ποτέ την Κυριακή, εξακολουθεί να λέει η Ομοσπονδία Ε.Ε.Β. Χίου, που με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων αναφορικά με αξιώσεις των θεσμών που επαναφέρουν ξανά το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής θέτοντάς το ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία επισημάνει  μία ακόμη φορά τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχει μια τέτοια ρύθμιση στην αγορά και τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα σημειώνει τη θεσμική παρέκκλιση που θα σημειωθεί αν επικρατήσει αυτή η πρόταση.

Αναλυτικά αναφέρει:

 

«Τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ *(100/2017) για την αντισυνταγματικότητα της ΥΑ του Υφ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου (Κ1/1119/7-7-2014) για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, είναι πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά από την πίσω πόρτα μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. 

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τμήμα της συνολικής πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων που μόνο στόχο έχει να διευκολύνει και να προωθήσει την κυριαρχία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο. Τα υπόλοιπα περί εξυπηρέτησης του τουρισμού και των καταναλωτών είναι λόγια για να μας «κοιμίζουν». 

Μέσα και από την κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ προωθείται ο στόχος της προγραμματισμένης, μεθοδευμένης και προ πολύ καιρού αποφασισμένης  οικονομικής  εξαθλίωσης  και εξόντωσης των μικρών εμπόρων – αυτοαπασχολουμένων.

Μέσα από την κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ προωθείται η επιδίωξη των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων , να γενικεύσουν την ελαστική εργασία και την απλήρωτη δουλειά.

  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η επταήμερη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιείται και σαν ένα ακόμη «εργαλείο» βιολογικής εξόντωσης του διαθρωτικού προβλήματος, όπως  μας χαρακτηρίζουν, των χιλιάδων μικρών  αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών.
  • Είναι σκέτη κοροϊδία το επιχείρημα ότι θα τονωθεί η αγορά από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με τσακισμένους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους, έχουν το θράσος και μιλάνε για τόνωση της αγοράς.
  • Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με το κυριακάτικο άνοιγμα  το μόνο που θα συμβεί, είναι να μεταφερθεί ο τζίρος από τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία μαγαζιά  σε ελάχιστες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες .
  • Εξαπατούν τους μικρούς εμπόρους των λεγόμενων τουριστικών περιοχών, ότι δήθεν θα ωφεληθούν από τον τουρισμό. ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των αλυσίδων SUPER MARKET για 52 Κυριακές το χρόνο θέλουν να εξυπηρέτηση.

Καλούμε τους συναδέλφους μικρούς εμπόρους να συσπειρωθούν στα σωματεία,  στην ομοσπονδία κα τον  εμπορικό σύλλογο  για να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια ΕΕ,ΔΝΤ, κυβέρνησης.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει αυτή τη μάχη χωρίς αστερίσκους και να μην κρυφτεί πίσω από άλλες ενδόμυχες διαπραγματευτικές προθέσεις.

*ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ (100/2017)

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).»

Σχετικά Άρθρα