Χίος, Πέμπτη 18 Ιουλίου

Απαντητική επιστολή του Δημάρχου Χίου στην Ν.Ε. Χίου του Σύριζα για την 2χρονη Προσχολική Αγωγή

Δευ, 17/12/2018 - 18:57

Πληροφορήθηκα από δημοσίευμα σε εφημερίδα της Χίου ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου σχετικά με τη 2χρονη Προσχολική Αγωγή.

Κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν φέρνει η ψήφος του Δημάρχου στην επιτροπή που συνέστησε με την απόφασή του ο Υπουργός παιδείας.

Έχω ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα το πασιφανές: Τα ζητήματα της παιδείας, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας. Στην περίπτωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής έχουμε το παράδοξο, το Υπ. παιδείας να έχει ψηφίσει τον νόμο με βάση τον οποίο είναι υποχρεωτική, αλλά να μην τον εφαρμόζει ζητώντας από μια επιτροπή που συνέστησε να εκφράσει την άποψη της,  και ακόμη και όταν αυτή η επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά να μην αποδέχεται την άποψη αυτή αλλά να αναζητεί και να ακολουθεί την άποψη του μειοψηφούντος.

Με ποια λογική γίνεται αυτό? Τι αναζητά το Υπουργείο με αυτή την τακτική? Μήπως αναζητά τη μετάθεση των ευθυνών? Και από πότε με ένα τόσο παράδοξο διαδικαστικά τρόπο μετατίθεται συστηματικά η ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής, στον Δήμαρχο?

Είναι σαφές ότι εφόσον καλούμαι να εκφράσω την άποψη μου, οφείλω σε αυτή, πέρα από τις προσωπικές μου αντιλήψεις, να μεταφέρω την άποψη των γονιών-Δημοτών, οι οποίοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία της Χίου, καθώς και τα ζητήματα που τίθενται από τα στελέχη των παιδικών σταθμών του Δήμου. Στην 3μελή επιτροπή υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι, για παιδαγωγικά θέματα και θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Κανένας γονιός στη Χίου, δεν αποτρέπεται από το να πάει το παιδί του στο νηπιαγωγείο αντί στον παιδικό σταθμό. ¨όσο για την μομφή ότι με αυτή μου την ψήφο στην επιτροπή προωθώ τα συμφέροντα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το προσάψει κανείς σε μια Δημοτική Αρχή, η οποία έχει διπλασιάσει τον αριθμό τον παιδιών που πηγαίνουν σε Δημοτικούς Σταθμούς. Ας αφήσουμε λοιπόν την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και σε πνεύμα συνεργασίας, ας δούμε τα ζητήματα κατάματα.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι η διαρκής και επαρκής στήριξη από την πολιτεία, τόσο των σχολειών και των νηπιαγωγείων όσο και της φροντίδας που χρειάζονται τα βρέφη στους παιδικούς σταθμούς και εκεί θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προς αυτή την κατεύθυνση να πιέζουμε ο κάθε ένας από την θέση που υπηρετεί.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

 

Εμμανουήλ Βουρνούς

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ υποβολής υποψηφιοτήτων έως τις 26 Ιουλίου 2019 για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020
Δευ, 15/07/2019 - 16:49

 

Το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Sustainable Tourism Development: Cultural Heritage, Environment, Society» προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους, για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, δίνοντας παράταση στη διαδικασία υποβολής έως 26 Ιουλίου 2019. Το πρόγραμμα αποτελεί τη νέα καινοτομική ακαδημαϊκή συνεργασία τριών Πανεπιστημίων, του Χαροκόπειου (Τμήματα «Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας», «Γεωγραφίας» και «Πληροφορικής και Τηλεματικής») του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα «Διοίκησης Επιχειρήσεων») και του Πανεπιστημίου Paris I – Panthéon Sorbonne (IREST - Institute de Researche et d’ Études Supérieures du Tourisme).

 

Το πρόγραμμα, υιοθετώντας τις πλέον καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, θέτει στο επίκεντρο την παροχή ειδικευμένης κατάρτισης υψηλού επιπέδου, για σύγχρονα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, την Προβολή και τη Διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, εστιάζοντας σε θέματα που σχετίζονται με:

  • την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη
  • τη διασύνδεση Πολιτισμού και Τουρισμού
  • το Μάνατζμεντ και το Μάρκετινγκ της Πολιτισμικής Κληρονομιάς
  • την Ανάπτυξη και Διαχείριση των Τουριστικών Προορισμών
  • την Οικονομία του Τουρισμού, και
  • την Προστασία του Περιβάλλοντος σε Τουριστικές Περιοχές

 

Οι καθηγητές του προγράμματος προέρχονται και από τα τρία Πανεπιστήμια. Επιπλέον, όλα τα μαθήματα διεξάγονται στα αγγλικά και πραγματοποιούνται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και είναι πλήρους φοίτησης με διάρκεια 12 μηνών. Αποτελείται από δύο εντατικά εξάμηνα κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνουν χώρα θεωρητικά και σεμιναριακά μαθήματα καθώς και διαλέξεις, που καλύπτουν το ευρύ φάσμα του Μάνατζμεντ του Τουρισμού και της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσω πρακτικής άσκησης και εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

 

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα και με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.tourismheritage.hua.gr/