Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Αντί της ανάδειξης του μονοπατιού... έγινε αγροτικός δρόμος!

Προέχει η αποκατάσταση της ζημιάς στην Μαρουλού, τονίζει ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Μανδάλας
Τρί, 26/05/2020 - 16:30

Σε σφάλμα του αναδόχου του έργου αποδίδει ο Αντιδήμαρχος Αγίου Μηνά, Παναγιώτης Μανδάλας, την καταστροφή τμήματος του μονοπατιού στην περιοχή Μαρουλού Θυμιανών, με τη χρήση μηχανικών μέσων και επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε με τον εργολάβο να αναλάβει την αποκατάστασή του άμεσα.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η παρέμβαση στην περιοχή έγινε στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου για την ανάδειξη των μονοπατιών που σχετίζονται με τις διαδρομές των μαστόρων της πέτρας, έργο που μελετήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου και μετά από το «ναυάγιο» της πρώτης δημοπρασίας, ακολούθησε 2η, από την οποία ανέλαβε ο συγκεκριμένος ανάδοχος, με έκπτωση της τάξεως του 50%  (δηλ. με  152.000 ευρώ, από 326.000 που ήταν ο προϋπολογισμός του) να το εκτελέσει.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Φρεζούλης, ο οποίος ήταν από τους οραματιστές – όντας στο παρελθόν Πρόεδρος του ΜΕΟΘ- της ανάδειξης των συγκεκριμένων 3 διαδρομών που συνδέουν τα Θυμιανά με τις παραλίες του Μέγα Λιμνιώνα, της Αγ. Ερμιόνης και του Καρφά, το συγκεκριμένο κομμάτι στο οποίο πέρασαν τα μηχανήματα, ήταν το πλέον όμορφο των μονοπατιών και αντί να αναδειχθεί, διανοίχθηκε... αγροτικός δρόμος!

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε ο  Αντιδήμαρχος, κο Μανδάλας,  ο εργολάβος  παρανόησε τα αναγραφόμενα από την μελέτη.

«Δυστυχώς δεν ειδοποιηθήκαμε για να επιβλέπουμε το έργο, ως γνώστες της περιοχής μαζί και με όσους άλλους ενδιαφέρονται, όπως ο κος Φρεζούλης ή ο Πρόεδρος της Κοινότητας», τόνισε ο κος Μανδάλας και σημείωσε ότι εκείνο που κατέστη σαφές στον ανάδοχο είναι ότι δεν θα προχωρήσει βήμα παρακάτω αν δεν αποκατασταθεί το τμήμα που διανοίχθηκε και στο εξής η παρουσία τους επί του έργου θα είναι καθημερινή ώστε να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό πάντως της καρατόμησης είναι το παρακάτω σημείωμα του τέως Δημάρχου Μ. Βουρνού σε ανάρτηση του.

Για ένα έργο το οποίο έχεις ονειρευτεί, να δένει το τοπίο και την ισχυρή παράδοση του τόπου με τις προοπτικές του βιώσιμου τουρισμού και της ευζωίας του κατοίκου…

Για ένα έργο που περιμένεις να δώσει τη χαρά στον περιπατητή...

Γα ένα έργο το οποίο ετοιμάστηκε σωστά, ενέπλεξε ήδη από την αρχή τους κατάλληλους ανθρώπους, αυτούς που γνωρίζουν τον τόπο και την ειδική του ιστορία, αγαπούν τα μονοπάτια, ξέρουν τους κινδύνους που παραμονεύουν στα Δημόσια Έργα…

Για ένα έργο που ξεκίνησε, όπως σπάνια συμβαίνει, “πρώτα να δούμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε και μετά να ξεκινήσουμε τις τεχνικές μελέτες”...

Για ένα έργο που σχεδιάστηκε με κεντρική σκέψη το “μέτρο” και τη λεπτή ισορροπία του “πόσο χρειάζεται”...

Για ένα έργο που δόθηκε αγώνας από τόσους πολλούς να γίνουν όλα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, αλλά στην ποιότητα που αξίζει σε τέτοια ευαίσθητα θέματα...

Για ένα έργο που κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε δεκάδες άλλα υποψήφια έργα μονοπατιών στην πρόσκληση του “Πράσινου Ταμείου”, πρόκριση που οφείλεται και στο σκεπτικό και στην τεκμηριωμένη μελέτη του…

Για ένα έργο που κακότυχε όσο λίγα άλλα, να καθυστερήσει πάνω από 2,5 χρόνια συνολικά όταν ξεκίνησαν οι ενστάσεις των υποψηφίων αναδόχων…

Για ένα έργο το οποίο όλοι θέλουν και κανείς δεν πολεμάει…

Το αποτέλεσμα των πρώτων ημερών των εργασιών είναι απογοητευτικό. Είναι και εξοργιστικό για όσους έχουν περπατήσει σε αυτό το μέρος και έχουν νοιώσει τη “μαγεία” του.

Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι η πλήρης αποκατάσταση του τοπίου και η άρτια εκτέλεση του έργου από εδώ και μπρος, χωρίς, ασφαλώς, αύξηση της δαπάνης.

Το επόμενο είναι να δούμε τι, πάλι, πήγε στραβά, όχι μόνο για να αποδοθούν οι ευθύνες, αλλά το κυριώτερο για να μην επαναληφθεί.

Για να χαρούμε όλοι σε λίγο καιρό το περπάτημα “στα μονοπάτια της πέτρας”.

Σχετικά Άρθρα

Δεύτερη βάρκα για το μήνα Ιούλιο
Δευ, 13/07/2020 - 20:12

Βάρκα με 11 πρόσφυγες και μετανάστες όλοι Αφρικανικής καταγωγής, η δεύτερη για το μήνα Ιούλιο στη Λέσβο, έφθασε σήμερα σε περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο. Η πρώτη βάρκα για τον Ιούλιο είχε φτάσει βόρεια της Θερμής, με 27 άτομα στις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το "Νησί" της Μυτιλήνης, στο σύνολο τους οι αφιχθέντες αναμένεται να ελεγχθούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη δομή απομόνωσης που έχει φτιαχτεί στα Μεγάλα Θέρμα στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού covid 19.