Χίος, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου

Handelsblatt για την «κόλαση της Μόριας: Η Ελλάδα δεν μπορεί, η Ευρώπη αδιαφορεί»

Πέμ, 03/01/2019 - 15:33

Ένα ακόμη αναλυτικό άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt. Υπό τον τίτλο «Στην κόλαση της Μόριας» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου επικρατούν καταστροφικές συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και η Ευρώπη αδιαφορεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί ο συντάκτης επισημαίνει: «Νεοαφιχθέντες, που δεν βρίσκουν χώρο στα κοντέινερ του προσφυγικού κέντρου πρέπει να βρουν καταφύγιο έξω από αυτό, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Εκεί στήνουν τις σκηνές τους ή ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες. Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια που βρίσκονται παντού πεταμένα ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα στον φράχτη που περιβάλλει τον καταυλισμό ρέει ένα βρωμερό ρυάκι από ακαθαρσίες. Όταν βρέχει ο καταυλισμός μετατρέπεται σε μια έρημο από λάσπη».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει ότι: «Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν δει φίδια και αρουραίους στη Μόρια. ‘Απόνερα και ακαθαρσίες τρέχουν μέσα στον καταυλισμό” αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε «άναυδος και σοκαρισμένος». Η κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο είναι «ό,τι πιο αηδιαστικό και ντροπιαστικό έχω δει». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο φόβος για σεξουαλική βία που του μετέφεραν πολλές γυναίκες.

Ακόμη και νέοι, υγιείς άνδρες, όπως τρεις Σύριοι (σ.σ. που ζουν στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια) φοβούνται. Όταν πέφτει το σκοτάδι έρχονται οι συμμορίες: «Ναρκωτικά, πορνεία, βιασμοί, ληστείες – εδώ ισχύει μόνο ο νόμος της βίας» λέει ο Μαλέκ. […]

Η πολιτική την οποία υποστηρίζει η ΕΕ και η οποία προβλέπει να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στα νησιά μέχρι να αποφασιστεί για την αίτησή τους, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε υπαίθρια φυλακή, αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ: «Οι απεχθείς συνθήκες συνιστούν ντροπή για όλη την Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ είναι η ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών να εξεταστούν πιο αυστηροί κανόνες για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό Γερμανών από μετανάστες.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Mannheimer Morgen γράφει: «Ειδικά ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα έπρεπε να ξέρει ότι οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί αρκούν. Απλά πρέπει να εφαρμόζονται στο έπακρο. Και συχνά αυτό είναι μόνο εφικτό όταν βελτιώνεται η συνεργασία με άλλες χώρες – δηλαδή όταν επιτυγχάνονται συμφωνίες επαναπροώθησης. Διότι πολύ συχνά απελάσεις αποτυγχάνουν, επειδή οι χώρες προέλευσης δεν δέχονται πίσω τους πολίτες τους».

Για το ίδιο θέμα η Badische Neueste Nachrichten επισημαίνει: «Η πολιτική πρέπει να δώσει απαντήσεις, για παράδειγμα υπό τη μορφή ξεκάθαρων νόμων, ώστε να μην κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα οι διαμάχες, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και μόνο για το λόγο ότι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο -οι στατιστικές των υπηρεσιών το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα- ζουν ειρηνικά στη Γερμανία».

Πηγή: RIZOPOYLOS POST

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 19/02/2019 - 20:54

Σε απόφαση με την οποία επιτυγχάνεται πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στην ταυτότητα φύλου πρόσφυγος και στην επίσημη ταυτοποίησή της στα έγγραφα ώστε να αποφεύγεται σύγχυση στις καθημερινές συναλλαγές της, προχώρησε σήμερα με απόφαση του το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης.

Η δικηγορική ομάδα HIAS Greece και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, έκαναν γνωστή την απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, σχετική με τη μεταβολή κυρίου ονόματος, καταχώρισης φύλου αλλά και διασταλτικής ερμηνείας προσαρμογής επωνύμου τρανς γυναίκας πρόσφυγος.

Συγκεκριμένα, το ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με την απόφαση 136/2018, η οποία κατέστη τελεσίδικη σήμερα, Τρίτη 19.2.2019, προχώρησε σε μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου τρανς γυναίκας και του κυρίου ονόματος, αναγνωρισμένης πρόσφυγος από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Μυτιλήνης. Περαιτέρω, όμως, το δικαστήριο, βεβαίωσε, με σκοπό τη διόρθωση του κυρίου ονόματος και του φύλου και επιπλέον προσάρμοσε με διασταλτικό τρόπο σχετικά το επώνυμο στα έγγραφα ΑΔΕΤ της Υπηρεσίας Ασύλου και Διαβατηρίου (Ταξιδιωτικού Εγγράφου) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο σχετικό απόσπασμα της απόφασης αναφέρεται: «Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι το γυναικείο φύλο, το όνομα Χ, και το επώνυμο Υ αποτελούν γι' αυτόν τα απαραίτητα και μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του με τα οποία τον αναγνωρίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη αναντιστοιχία ανάμεσα στην εμφάνιση του αιτούντος και στην επίσημη ταυτοποίησή του και στα έγγραφά του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή του και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σύγχυση στις συναλλαγές του. Συνεπώς είναι προφανής η ανάγκη να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση υφισταμένου έννομου συμφέροντος και πρέπει η νέα κατάσταση, αναφορικά με το φύλο, και το ονοματεπώνυμό του, να απεικονίζεται στα έγγραφά του».

Πηγή: http://www.skai.gr