Ψηλά είναι; Εμ’ τόση είναι η κορυφή των Παμίρ.
Που είναι; Στα σύνορα Τατζικιστάν και Αφγανιστάν. Και τι μας νοιάζει; Έλα ντε, μας νοιάζει, γιατί εκεί ανέβηκε ένας Χιώτης, ο ορειβάτης Νίκος Λούρας του Γιάννη, που είναι μόλις 33 χρόνων.
Τον ανακάλυψε ο Γιάννης Μανδάλας και αυτό που πέτυχε είναι η χορηγία των mastihashop σε μια κορυφαία αθλητική και φυσιολατρική δραστηριότητα, που στην ουσία προβάλλει και προωθεί τα προϊόντα μαστίχας στα πέρατα της Οικουμένης.
Και γιατί κάνω αναφορά σε αυτή την Χίο; Γιατί υπάρχει και η άλλη της μπίχλας και της μιζέριας.
Θυμάμαι το 2001 όταν ο Κώστας Γανιάρης, έκανε «μεταγραφή» στην ΕΜΧ τον Γιάννη Μανδάλα και όχι μόνο. Μια ολόκληρη ομάδα με επιστήμονες, με στόχο να πετάξει η μαστίχα από το μάσημα στην κορυφή του… Παμίρ.
Θυμάμαι τι άκουσε τότε ο Κώστας Γανιάρης από αυτή την μιζέρια. Πόσες φωνές ακούγονταν, για «κουλτουριάρηδες που θα ταϊζουν οι μαστιχοπαραγωγοί τζάμπα» για «οικονομολάγνους που θα τινάξουν την μπάγκα στον αέρα» για το «τι δουλειά έχει η μαστίχα με όλες αυτές τις νέες μπούρδες, τα καλλυντικά και τα χάπια» για… για… ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Τι έκανε τότε ο Γανιάρης; Βούλωσε τα αυτιά του και έκανε αυτό που του έλεγε το μυαλό του.
Πολλοί νομίζουν ότι η μιζέρια είναι καινούργιο φρούτο. Διαβάστε στο βιβλίο μου «Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου» στον Α’ τόμο, την δεκαετία του 1920 τι μάχες ομηρικές δόθηκαν σε αυτό το νησί, μεταξύ αυτών που ήθελαν το ηλεκτρικό ρεύμα και αυτών που καταριόνταν «τα διαβολεμένα σύρματα, που βάζουν φωτιές» που είναι στην ουσία «η προσωποποίηση του διαβόλου επί της της γής» και άλλα παρομοίου επιπέδου. Και πάλι κάποιοι ευτυχώς δεν άκουσαν.
Όμως η μιζέρια δεν σημειώνει μόνο ήττες αλλά και νίκες. Τα είπε τις προάλλες σε άρθρο του ο ίδιος άνθρωπος. "Tα πουλιά πέρασαν το 2012" για αιολικό πάρκο στη Χίο» έγραψε ο Κώστας Γανιάρης https://www.alithia.gr/apopseis/ta-poylia-perasan-2012-gia-aioliko-parko-sti-hio.
Αλήθεια, τώρα που κοιτάζουμε τις ανεμογεννήτριες απέναντι και εμείς καρβουνιάζουμε και καρκινιάζουμε από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ξηλωνόμαστε και πληρώνουμε τον μισό λογαριασμό αντί για ηλεκτρικό ρεύμα τέλη ρύπων, τα πράγματα είναι καλύτερα;
Ακούστε αδέλφια. Έχετε πάει στην Σμύρνη πριν 25 χρόνια; Πηγαίνετε και σήμερα. Έχετε πάει στην Μυτιλήνη, στην Σάμο, πάλι πριν 25 χρόνια; Πηγαίνετε και σήμερα.
Όλοι βρίσκονται 50 χρόνια μπροστά από την Χίο. Γιατί; Γιατί το επιτρέπουμε αυτό; Πότε επιτέλους θα αλλάξει; Έβλεπα τηλεοπτικά το επίπεδο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου; Μα, απαντούσα σε όσους έκαναν την ίδια κριτική με εμένα. Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι μας, αυτούς επιλέξαμε. Οι άνθρωποι διέκοψαν μια συνεδρίαση για να… ενημερωθούν, διότι δύο φορές, που ήρθαν από το υπουργείο Ανάπτυξης να μας ενημερώσουν για το αντιμόνιο, αυτοί…απουσίαζαν. Και τώρα θα πρέπει να συνεδριάσουν εκ νέου για τι πράγμα, για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, το γράφω το αναθεματισμένο με κεφαλαία γράμματα.
Ξέρετε δεν με ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες αρνητές. Αν τους δείτε είναι οι ίδιοι, που λένε από το όχι στα… τηγανέλαια, μέχρι τις ανεμογεννήτριες, μέχρι το αντιμόνιο. Αυτό που με ενδιαφέρει, γι’ αυτό και προτάσσω την Χίο των… 7.140 μέτρων είναι η υπόλοιπη κοινωνία, που δεν αντιδρά, που παρακολουθεί το φρενάρισμα του νησιού παράλυτη.
Άντε να δούμε πόσα χρόνια ακόμα θα χάσει το νησί.
Υ.Γ: Όσοι ακόμα δεν κατάλαβαν ας διαβάσουν αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μάνος Μυσιρλής. https://www.alithia.gr/koinonia/antimonio-psyhraimia-synista-o-proedros-tis-ne-hioy-toy-tee.
Ε, αν δεν καταλαβαίνουν και αυτά ας αφήσουμε τον Λούρα και τα mastihashop στα 7.140 μέτρα και ας βουτήξουμε εμείς στα τάρταρα.