Aπό την... φραπεδούμπα στο... κολοκυθοκάρπουζο

Πέμ, 16/06/2022 - 06:18
Τρέμης Οθων

Αγαπητέ Γιάννη, σειρά  και Διευθυντά της Αλήθειας.

Σχετικά με ένα άρθρο που έγραψα και δημοσιεύτηκε στην Αλήθεια, με θέμα Η Φραμπεδούμπα ...και η Κατσίκα (Το Ζωϊκό και Φυτικό κεφάλαιο καθώς και η οικιακή οικονομία ως λυση για ώρα ανάγκης) και για του λόγου το αληθές  σου στέλνω μιά φώτο απο τη δική μου Τράπεζα σπόρων.

Δεν είναι κάτι το φοβερό  ούτε όλοι είναι παραδοσιακή σπόροι. Περιλαμβάνει όμως  αρκετά βασικά φυτά όπως Ντομάτες, Ντοματάκια διάφορα, Μελιτζάνες, πιπεριές, ξυλλαγκουριές, Μπάμιες, φασολάκια μαυρομίτικα, και άλλα. Είναι μιά δουλειά που τη ξεκίνησα αρκετά χρόνια καθόσον διάστημα καλλιεργούσα διάφορα κηπευτικά στη Παναγία Κρήνα.

Από πιό παλιά μάζευα κάποιους σπόρους όπως ο πατέρας μου και άλλοι παλαιοί στο χωριό, όμως τα τελευταία χρόνια το έκανα πιό έντονα και προσπαθώ να συλλέγω, να διατηρώ και να αναπαράγω και όποιο σπόρο θεωρώ ποιό γνήσιο όχι υβρίδιο ή μπολιασμένο. (Μπολιασμένα εννοώ για όσους δεν ξέρουν π.χ Καρπούζι μπολιασμένο το υποκείμενο είναι κολοκυθιά και το επάνω μέρος καρπουζιά, δηλαδή κόβουν τη κολοκυθιά πετάνε το πάνω μέρος, κόβουν τη καρπουζιά πετάνε το κάτω μέρος, το κολλάνε με ένα μανταλάκι  φυτεύεται και βγαίνει καρπούζι μεν, αλλά στην ουσία κολοκυθοκάρπουζο, είναι χοντρότσοφλο δεν είναι γευστικό όμως όπως τα κανονικά. Ο λόγος είναι γιατί η ρίζα της κολοκυθιάς είναι ποιό ανθεκτική και καλλιεργείται στα ίδια εδάφη. Ετσι υπάρχουν ακόμα μπολιασμένες Μελιτζάνες, Ντομάτες κλπ.

Ο βασικότερος όμως λόγος που με ώθησε περισσότερο να κρατώ όσο μπορώ σπόρους ατόφιους και όχι ιμιτασιόν, δεν είναι μόνο αυτό.

Πριν αρκετά χρόνια όπως και πολύς κόσμος βέβαια έχει διαβάσει ξεκίνησαν να γράφονται διάφορα άρθρα για τα μεταλλαγμένα πρόϊόντα τα όποία βέβαια είναι μεγάλο θέμα για ανάλυση. Εκεί γράφονταν επιπροσθέτως ότι εκτός του ότι πολλοί από τους μεταλλαγμένους σπόρους που φέρνουν μεν μεγάλη παραγωγή, αλλά δεν θα μπορείς να τους αναπαράγεις, έτσι θα πρέπει να εξαρτάσαι από την εταιρεία αφού ήδη θα έχουν χαθεί και οι παραδοσιακή σπόροι ( το ίδιο βέβαια έχει συμβεί και στη καλλιέργεια με τα υβρίδια, έχουν εξαφανισθεί οι ντόπιοι σπόροι), και έτσι θα υπάρχει στο τέλος ο Παγκόσμιος έλεγχος της διατροφής.

Οταν πρίν μερικά χρόνια πήγα σε μαγαζί γεωπονικό και ζήτησα ξυλαγγουρόσπορους Καλαμωτούσικους για να βελτιώσω τους δικούς μου, τι μου λέει ο Γεωπόνος, σου δίνω μεν αλλά να ξέρεις οι χύμα σπόροι χωρίς να προέρχονται από κάποια πιστοποιημένη εταιρεία κανονικά απαγορεύονται να πουλιούνται και υπάρχει κλιμάκιο της Δνσης Γεωργίας που το ελέγχει αυτό. Δηλαδή  οποιοσδήποτε ντόπιος σπόρος παραδοσιακός η μή χύμα απαγορεύεται να πουλιέται επίσημα και ο λόγος να μη αλλοιωθεί η παραγωγή λέει.

Εμεινα δεν το ήξερα τότε ,δεν το περίμενα ,εξοργίστηκα λίγο, και λέω απο μέσα μου τώρα κατάλαβα γιατί γίνονται όλα και έτσι ξεκίνησα να συλλέγω λίγο παραπάνω.

Εδώ έχουν εξαφανισθεί τα περισσότερα παραδοσιακά είδη και μου λέν ότι θένε να προστατέψουν  τη καθαρότητα των ποικιλιών.

Και ερωτώ που είναι η Βαβυλούσικια ντομάτα που ήταν κακομούτσουνη μέν αλλά γευστικότατη δε, το Ντορμαλίκι(Ντομάτα) που έφερναν οι Καλαμωτούσοι και οι Καμπούσοι στο Παζάρι;  Δεν υπάρχουν ποιά,  όπως και άλλα τείνουν να εξαφανισθούν. 

Ηλθαν τα φακελλάκια, τα υβρίδια και τα άλλα πήγαν στο κάλαθο των αχρήστων και τώρα όλοι ψάχνουν αμάν για κανα παραδοσιακό σπόρο.

Φταίνε όμως και οι καταναλωτές γιατί θέλουν το προϊόν στρογγυλο άρτιο χωρίς κανα ψεγάδι, σημάδι απο μαμούνι .

Μα το αψεγάδιαστο σημαίνει ότι έχει περάσει και πολύ τεχνική επεξεργασία.

Βέβαια τώρα λόγω των τελευταίων καταστάσεων φαίνεται να είναι και ποιό επιβεβλημένο και για άλλους λόγους να διατηρούμε κάποιους σπόρους για ώρα ανάγκης που εύχομαι να μη χρειασθεί.

Σας χαιρετώ όλους.

Άλλες απόψεις: Του Οθωνα Τρέμη