Ένα ακόμα πολύτιμο βιβλίο: «Ο ναυτικός αγώνας του 1821»

Τετ, 24/11/2021 - 17:16

Τελείως τυχαίως[1] έμαθα ότι στις 15/11/2021 γίνεται παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ναυτικός Αγώνας του 1821» που έγινε με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Εκείνο το απόβραδο κι ενώ κατευθυνόμουν προς την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»[2], έπεσα κυριολεκτικώς πάνω σε ανθρώπους πολύ γνωστούς, πολύ φίλους, που ανέβαιναν τα σκαλοπάτια της Παλαιάς Βουλής και κατευθυνόταν στην αίθουσα που θα γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου. Εγώ, εκεί άκουσα για πρώτη φορά τα περί βιβλίου.

Σε δύο ημέρες «απέκτησα» το βιβλίο, το οποίο είναι εντυπωσιακό και σε εμφάνιση και σε περιεχόμενο. Έχει διαστάσεις 28x30 (ανοίγει υπό τύπον λευκώματος), βάρος 2,5 κιλά (περίπου), 312 σελίδες, χαρτί velvet (πολυτελείας βέβαια), σε 2.000 αντίτυπα, έχει 7 κεφάλαια, έχει γραφεί από 15 (περίπου) άτομα και τις 312 σελίδες του κοσμούν πάνω από 50 (δεν τις μέτρησα ακριβώς) έγχρωμες εικόνες και άλλοι τόσοι πίνακες(;).

Δεν ξεκίνησα να κάνω βιβλιοκριτική, διότι «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έμπειρους και έγκυρους συγγραφείς από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα της χώρας»; Αλλά το «διάβασα» για λίγο (δεν το «μελέτησα», διότι χρειάζονται ημέρες δουλειάς). Όμως να μου επιτρέψετε να σταθώ σε τρία σημεία:

(α)     Στον Πρόλογο του Καπετάν[3] Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος Πρόλογος (10 σελίδες) τα λέει όλα. Στη σελίδα 16 π.χ. αναφέρει (αντιγράφω κατά λέξη):

«Κατά το διάστημα 1821-1827, ο πολεμικός στόλος των μαχόμενων Ελλήνων διεξήγαγε 30 συνολικά επιχειρήσεις με στολίσκους που αποτελούνταν, κατά μέσο όρο, από 50 πλοία και 25 πυρπολικά. Στις επιχειρήσεις αυτές, ο υποδεέστερος σε αριθμό και μέγεθος πλοίων ελληνικός στόλος αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τον οθωμανικό στόλο σε μεγάλη, κατ’αντιπαράταξη, ναυμαχία.

Η τακτική του, κατά συνέπεια, υπαγορευόταν από την επιδεξιότητα των χειρισμών των ευκίνητων πλοίων που τον αποτελούσαν και περιοριζόταν σε επιθέσεις ενάντια σε μοίρες του οθωμανικού στόλου και παρενοχλήσεις του τύπου "κτυπώ και αποχωρώ - hit and run". Το μεγαλύτερο όπλο στη διάθεση των Ελλήνων μαχητών της θάλασσας, αλλά και ο μεγαλύτερος φόβος των Οθωμανών, ήταν τα πυρπολικά. "Τα μπουρλότα μας είναι το μεγαλύτερο άρμα κατά του εχθρού", έγραψε ο Γεώργιος Σαχτούρης στο ημερολόγιο του πλοίου του, "ΑΘΗΝΑ"».

Ακόμα, από τον Πρόλογο μαθαίνω ότι θα υπάρξει πλωτή έκθεση πάνω στο ιστιοφόρο του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου που «θα προσεγγίσει σε 21 λιμάνια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, φορτωμένο με ιερά κειμήλια του ’21, απ‘αυτά που φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο».

(β) Το δεύτερο σημείο που επικεντρώνω την προσοχή μου είναι το ποίημα του (και) φίλου μου Κωνσταντίνου Καταγά, Αντιναυάρχου Π.Ν. (ε.α.) με τίτλο: «Το Αιγαίο στο ‘21», το οποίο δεν είναι δυνατό να αντιγραφεί στο χώρο που διαθέτω, διότι είναι μακροσκελέστατο (τρεις σελίδες. Αξίζει να το διαβάσει όποιος αποκτήσει το βιβλίο[4]!...

(γ) Το τρίτο σημείο που επικεντρώνομαι είναι η… διχόνοια! Βέβαια από το να βρίσεις κάποιον, μέχρι να… κάψεις το σπίτι σου, απέχει πολύ! Κι όμως αυτό έκανε ο Στόλαρχος (ο Αρχηγός του Στόλου), ο ήρωας, ο Ανδρέας Μιαούλης (Βώκος) όταν έγιναν «πράγματα» που δεν συμφωνούσε. Έκαψε πλοία του (Ελληνικού) Στόλου για να εκδικηθεί τους αντιπάλους του! (δεν υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, διότι δεν είμαι γνώστης των γεγονότων, και σίγουρα θα αδικήσω κανέναν!...).

Στο βιβλίο απεικονίζεται ένα από τα δύο πλοία που έκαψε ο Μιαούλης. Το άλλο ήταν η φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ» (πελώριο), με πλήρωμα 450 ανδρών και 64 πυροβόλα!!!

Κλείνω, και για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα, αντιγράφω από τη σελίδα 32 του λευκώματος (κείμενο κ. Ε. Μητρόπουλου), τρεις στίχους από το γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη:

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις

Εγώ σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ.

Σας χαιρετώ και σας Ευχαριστώ.

Μια καλόπιστη παρουσίαση από τον Αναστάσιο Τριπολίτη, Ιατρό και (ολίγον) ναυτικό

 

[1]     Λόγω κορωνοϊού δεν εστάλησαν αρκετές προσκλήσεις, όπως με επληροφόρησαν εκ των υστέρων.

[2]     Στον «Παρνασσό» γινόταν την ίδια ώρα μια εκδήλωση φιλοσοφικού περιεχομένου, που είχε αφιερωθεί στη μνήμη του προσφάτως θανόντος Αναστασίου Δ. Βέργου, διατελέσαντος Προέδρου του «Πειραϊκού Συνδέσμου» και πρώτου μου εξάδελφου!...

[3]     Όχι Καπτά, που είναι Τούρκικη λέξη, αλλά ΚΑΠΕΤΑΝ (Ελληνικά) ή Κάπτεν (στα Αγγλικά), όχι όμως ΚΑΠΤΑ!!!

[4]     Το βιβλίο κοστίζει 50€, αλλά αξίζει τον κόπο να το αποκτήσει κανείς!...

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη