...Και η ιστορία συνεχίζεται

Παρ, 20/10/2023 - 14:53

Στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» της 13-10-2023 και σε περίοπτη θέση, διαβάζω: «Άρχων του Πατριαρχείου ο Γεώργιος Προκοπίου». Ακολουθεί το σχετικό κείμενο από το οποίο μαθαίνομε ότι[1]: «Τον εφοπλιστή Γεώργιο Προκοπίου χειροθέτησε με λαμπρότητα σε Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε μια τελετή που έλαβε χώρα στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου, τον οποίο παρεχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τον Μάιο του 2023 στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τον οποίο με δωρεά του ανακαίνισε ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας! (σ.σ.: ο γνωστός μας, από την Εγνούσα!) Στην τελετή παρέστησαν οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με πρώτο τον Αθανάσιο Μαρτίνο, ο δωρητής της ανακαινίσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου κ. Νικόλας Πατέρας, η οικογένεια του κ. Γεωργίου Προκοπίου και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας…» κ.λπ. κ.λπ.

Εμένα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ δι’ολίγον, στον κ. Γεώργιο Προκοπίου του Ιωάννου, τον εφοπλιστή δηλαδή, διότι υπάρχει συνωνυμία και συγγένεια με τον άλλο επώνυμο Προκοπίου, τον Γεώργιο Προκοπίου του Αγγέλου, διάσημο ζωγράφο. Τον εφοπλιστή Γεώργιο Προκοπίου του Ιωάννου τον πρωτοσυνάντησα προ ετών κάποιο δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι της Παναγιάς της Ερυθιανής στο Βροντάδο (Ομηρούπολη, σήμερα) της Χίου, όταν παραβρέθηκε ως απλός πολίτης, τιμώντας προφανώς τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, η οποία κατάγεται από εκεί!... Ήταν απλά ντυμένος και δεν τον είχαν στο «παγκάρι» (προφανώς οι Επίτροποι ούτε καν τον γνώριζαν).

Έκτοτε τον ξανασυνάντησα 1-2 φορές και τώρα τελευταία, όλο και συχνότερα, διαβάζω για τις τιμές που του αποδίδουν. Έτσι, εκτός από την τιμή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαβάζω για μία ακόμη τιμή («ΕΣΤΙΑ» της Κυριακής, 15-10-2023). Έτσι μαθαίνω ότι το Βραβείο “Cyprus Maritime Award” απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στον Ελλαδίτη[2] εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για τη σημαντική στήριξή του στην Κυπριακή Εμπορική Ναυτιλία με την εγγραφή στο Κυπριακό Νηολόγιο των πλοίων του! «Είναι ο πρώτος πλοιοκτήτης που ενέγραψε στο Κυπριακό Νηολόγιο πέντε υπερσύγχρονα – state of the art – ice class πλοία μεταφοράς LNG», ανέφερε η κ. Νατάσα Πηλείδου, πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου και νυν Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου “Cyprus Maritime Award”.

Ο κ. Γ. Προκοπίου απήντησε στις τιμητικές προσφωνήσεις των παρισταμένων λέγοντας ότι: «Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο στη Γλυφάδα, εκεί όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εκεί ερωτεύτηκα (!!!, τα θαυμαστικά δικά μου) τη θάλασσα και έμαθα ότι η θάλασσα ενώνει ηπείρους, πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ευημερία και να λύνουμε τα θέματα που μας απασχολούν είναι η συνεργασία και ο δημιουργικός και καλόπιστος διάλογος. Η ελληνόκτητη ναυτιλία, το μεγάλο διπλωματικό εργαλείο του ελληνισμού, έχει τη δυνατότητα να εξομαλύνει επιθετικές συμπεριφορές. Μετά από 72 χρόνια που ασχολούμαι με τη ναυτιλία μπορώ να πω ότι έκανα το χόμπι μου. Και έχω μετανιώσει για όσα δεν έχω κάνει, και όχι για ό,τι έχω κάνει. Ελπίζω και προσεύχομαι ο Θεός να μου δώσει χρόνια ώστε να μπορέσω να κάνω πραγματικότητα όσα ονειρεύομαι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην σύζυγό μου Αλεξάνδρα και στις τέσσερεις κόρες μου Ελίζα, Ιωάννα, Μαρίνα και Μαρί-Έλενα που αγάπησαν τον δρόμο που ακολούθησα και σήμερα ακλουθούν παράλληλη πορεία».

Ακολούθως οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στις επιπτώσεις του στη Ναυτιλία (κρουαζιέρες, μεταφορές κλπ.).

Εγώ τι να πω; Από τη μια συγχαίρω τον κ. Προκοπίου για τα επιτεύγματά του, από την άλλη προσεύχομαι στο Θεό να μας φωτίζει ΟΛΟΥΣ, διότι από τη μια χάνονται ζωές και διαλύονται οικογένειες και από την άλλη κάποιοι πλουτίζουν πουλώντας όπλα!... Ο νοών νοείτω!...

Χαιρετώ επαναλαμβάνοντας, ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ!...


[1] Ακριβής αντιγραφή από την «ΕΣΤΙΑ».

[2] σ.σ.: Οι Κύπριοι τους εξ Ελλάδος Έλληνες τους αποκαλούν Ελλαδίτες, εν αντιθέσει με τους Έλληνες (τους γηγενείς) από την Κύπρο που τους αποκαλούν Ελληνοκυπρίους!...

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη