Με συστράτευση όλων η Χίος μπορεί να βγει αλώβητη από το νέο κύμα της πανδημίας

Τρί, 02/11/2021 - 08:34

H πανδημία δείχνει για πολλοστή φορά τα δόντια της. Καθημερινά ο αριθμός κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στην γειτονική Μυτιλήνη το τελευταίο 3ημερο ο αριθμός των θετικών είναι αρκετά μεγάλος. Πιθανή αιτία σύμφωνα με ΜΜΕ σύναξη σε εκκλησία όπου ο ιερέας είναι ενάντια στον εμβολιασμό και την χρήση μάσκας. Από την άλλη η Χίος με ενεργά κρούσματα 43 βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις.

Η μία αιτία είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη καθώς το 68% του συνολικού πληθυσμού του νησιού έχει εμβολιαστεί, με το ποσοστό να φτάνει το 71-72% στους διαμένοντες στο νησί και να ξεπερνάει του 75% στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ πάνω από 1400 πολίτες ήδη έχουν κάνει την 3η δόση. Η Χίος όπως έχω ξαναπεί έχει την ευκαιρία σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη να βρίσκεται το επόμενο διάστημα σε χαμηλά νούμερα, δίνοντας μόνη της τον αγώνα για το νησί. Τι χρειάζεται; Συστράτευση από όλους μας. 

Προτείνω λοιπόν άμεσα να υπάρξει μία σύσκεψη με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Νοσοκομείου, του Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιοκτητών εστίασης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της εκκλησίας  και άλλων φορέων με στόχο την εφαρμογή ενός πλάνου για το επόμενο διάστημα με στόχο η πανδημία να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο νησί, ώστε να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της Χίου. 

Θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης του νησιού πόρτα-πόρτα, με ενεργοποίηση και της εκκλησίας στο κομμάτι αυτό.

Οι ιδιοκτήτες εστίασης να εφαρμόσουν αυστηρά κάθε πρωτόκολλο με στόχο την συνέχιση έστω με δυσκολίες της λειτουργίας των καταστημάτων. Ένα κλείσιμο η νέα μέτρα θα είναι πλήρως καταστροφικά για τα καταστήματα.

Να απομονωθούν οι ελάχιστοι ανεύθυνοι που δεν τηρούν τα μέτρα, όπως λένε κάποιοι πελάτες.

Συνεχή επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης των φοιτητών, ίδια επικοινωνία με ΑΕΝ. 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι στις θέσεις τους καθημερινά, με στόχο τον εντοπισμό των λίγων που θέτουν σε κίνδυνο της κοινωνία του νησιού. 

Η ίδια η κοινωνία να συνεχίσει μόνη της όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα να τηρεί τα μέτρα, ώστε το νησί να μείνει όρθιο και να συνεχίσει να ζει.

Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Χίου να είναι καθημερινό αίτημα όλης της Χιακής κοινωνίας.

Το αίτημα για ελέγχους στις πύλες εισόδου να ξαναειπωθεί στα αρμόδια όργανα.

Μπορούμε όλοι βάζοντας ένα λιθαράκι να βγούμε νικητές από το νέο κύμα της πανδημίας.

Ας αφήσουμε για μία φορά στην άκρη τις διαφωνίες και ας δούμε το καλό του νησιού.

Σπίτι σπίτι, γειτονιά, γειτονιά ας δώσουμε την μάχη των εμβολιασμών. Κάθε ένας νέος εμβολιασμός οδηγεί την Χίο πιο μακριά από την πανδημία.

 

Γιώργος Χάμπας - Κοινωνιολόγος & Ιδιοκτήτης Καταστήματος Εστίασης

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Χάμπα