Οι νέοι επιστρέφουν στα πατρικά τους λόγω κρίσης. Είμαστε έτοιμοι να τους ξαναδεχτούμε;

Τρί, 09/08/2022 - 10:54

Ένα σοβαρό θέμα, που αναμένεται να μας απασχολήσει και εδώ στην Χίο, το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η επιστροφή των νέων πίσω στα πατρικά τους. Ήδη και στο νησί μας παρατηρείται μία κινητικότητα στο κομμάτι αυτό.

Πριν χρόνια πολλοί νέοι ετοίμασαν βαλίτσες , χαιρέτησαν τις οικογένειες τους και άνοιξαν τα φτερά τους για να βρουν μία ευκαιρία στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Η περίοδος της πανδημίας αλλά και η νέα κρίση λόγω του πολέμου βάζει όπως φαίνεται αρκετά εμπόδια στις νέες γενιές με αποτέλεσμα να επιζητούν την επιστροφή στο χωριό ή στο νησί όπως ήδη ακούγεται και στα ΜΜΕ τα όποια έχουν ήδη δει την κινητικότητα αυτή και ασχολούνται με το θέμα.

Ας δούμε όπως μερικούς λόγους της επιστροφής των νέων πίσω:

1) Απολύσεις.

2) Ο μικρός μισθός σε αντιπαραβολή με τα αυξημένα έξοδα. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μεσοσταθμικά ένα μισθός στην Αθήνα κυμαίνεται στα 600-620 καθαρά και ας μας λένε άλλα. Ας δούμε τα μηνιαία έξοδα ενός νέου: 300 ευρώ ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές σπίτι, κοντά στα 70 ευρώ ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος και ένα 20αρικο το ίντερνετ. Χωρίς ίχνος φαγητού ήδη 390-400 ευρώ σε αυτά θα προσθέσουμε και έξοδα μετακίνησης στα Μέσα μαζικής μεταφοράς. Απομένουν 210 ευρώ, δηλαδή 7 ολόκληρα ευρώ για κάθε ημέρα. Βγαίνει κάποιος; Δύσκολα.

3) Έχουμε όσο τρελό και αν ακούγεται αυξήσεις ενοικίων

4) Έλλειψη ασφάλειας.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για την επιστροφή στην Χίο πολλών νέων που, έφυγαν για να βρουν κάτι άλλο και αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στο νησί.

Το ερώτημα είναι η Χίος είναι έτοιμη να ανοίξει τις αγκάλες της;

Είναι μία ευκαιρία η επιστροφή των νέων στην Χίο, ώστε το νησί μέσω ενισχύσεων να στηρίξει την νέα γενιά;

Οι επιστροφές αναμένονται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα από ότι συζητιέται καθώς η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα μέρα με την μέρα δυσκολεύει.

Χρειαζόμαστε άμεσα σχεδιασμό ώστε να μπορέσει η Χίος, να στηρίξει την επιστροφή του κόσμου αυτού.

1) Άμεσα σύγκληση του Περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα

2) Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο λόγο με γνώμονα το συμφέρον των νέων μακριά από τα θεατρικά δρώμενα που γίνονται στο συμβούλιο αυτό.

3) Σύσταση επιτροπής νέων από όλους τους κλάδους με άμεσες προτάσεις

4) Δημιουργία ειδικής πλατφόρμας ώστε οι νέοι που επιστρέφουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

5) Οικονομική στήριξη με τα χρήματα να πάνε στις προτάσεις των νέων.

Για μία φορά ακούστε, την νέα γενιά! Τα νησιά και τα χωριά μπορούν να αποκτήσουν ξανά ζωή! Ας δώσουμε τα χέρια μας για άμεσες λύσεις..

Οι νέοι ζητούν την βοήθεια του νησιού τους, ώρα να την δώσουμε άμεσα.

Ζητάω τον Σεπτέμβριο την δημιουργία μιας ημερίδας για το θέμα και για το λόγο αυτό καλώ όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μου για το στήσιμο της ημερίδας αυτής.

 

* O Γιώργος Χάμπας είναι κοινωνιολόγος

Άλλες απόψεις: του Γιώργου Χάμπα*