Τί έχουνε πάθει οι άνθρωποι;

Πέμ, 21/12/2017 - 10:31

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Το δεχόμαστε αξιωματικά. Από που να το πιάσουμε; Από τους αντιεξουσιαστές που απειλούν ότι έχουν δηλητηριάσει τρόφιμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αλόγιστο καταναλωτισμό ενόψει Χριστουγέννων; Από τον άλλον που σκότωσε την οικογένεια του; Από τον άλλον που την έκαψε; Από τη Μάνδρα που σε καιρό ειρήνης με μια καταιγίδα θρηνήσαμε 23 νεκρούς, καταστράφηκαν τόσες περιουσίες και οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μέσα στη λάσπη λες και ζουν σ’ άλλο πλανήτη κι όχι στην Αττική; Ή μήπως τη παρέα εκεί στην Αριστοτέλους, πολλοί θα είδατε την φωτογραφία στο fb, που θεώρησε άκρως χιουμοριστικό να μπει μέσα στη φάτνη που είχε στηθεί στην πλατεία και να φωτογραφηθεί σε πόζες κτηνοβασίας; Ας μου πει κάποιος ειλικρινά… τί έχουνε πάθει οι άνθρωποι; Γιατί η δική μου λογική νιώθει να τρελαίνεται.

Οικογένειες ξεκληρίζονται μέσα από τον ίδιο τον πυρήνα της. Τί φταίει; Τί είναι αυτό που κάνει έναν πατέρα ή μια μάνα να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί; Φταίει η οικονομική κρίση; Φταίνε τα κοινωνικά δίκτυα; Φταίνε οι διάφορες ψυχικές διαταραχές που είναι της «μόδας» και τί οδηγεί στην απόκτηση αυτών; Είναι θέμα dna ή αποτέλεσμα κοινωνικών συνθηκών που οδηγούν τον άνθρωπο σε παρεκλίνουσες συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις; Δίχως επιστημονικές γνώσεις περί κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας τολμώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα εξελισσόμενο κοινωνικό φαινόμενο και σε καινούργιες πρακτικές Νέμεσις;

Από την άλλη είναι ο εκβιασμός των αντιεξουσιαστών για δηλητηρίαση τροφίμων. Κι εγώ ρωτάω γιατί; Τί σκοπό εξυπηρετεί η δηλητηρίαση ανυποψίαστων ανθρώπων σίγουρα και παιδιών; Οι αντιεξουσιαστές είναι αντίθετοι με την εξουσία. Η διαφωνία τους με την άρχουσα τάξη γιατί πρέπει να συνδεθεί με τη δηλητηρίαση ενός δεκάχρονου; Ή ενός τριαντάχρονου; Να βάλω και τον εαυτό μου μέσα. Ποιον πειράζει που όταν γυρίζω στο σπίτι μου μεσάνυχτα κι αφού είμαι ξύπνια από τις 5 το πρωί, εφόσον κάνω δύο δουλειές για να πληρώσω, το δάνειο, την εφορία, τον ενφια, τα τέλη, τη ΔΕΗ, το νοίκι μου, και πονάει η μέση μου, τα χέρια μου, η πλάτη μου, ποιον πειράζει πραγματικά που εγώ γουστάρω να πιώ coca-cola, σκέτη ή με ουίσκι και να φάω παριζάκι Υφαντής σαν τον Βουτσά καλή του ώρα; Θέλω να πω, δίχως να μιλήσω για πολιτικά πώς κι εγώ απογοητευμένη νιώθω για πολλούς και για πολλά. Και κουρασμένη ·πολύ. Και για άλλη μια χρονιά Χριστούγεννα δεν θα κάνω σπίτι μου. (εγώ και πολλοί άλλοι).

Και φτάνω στην παρέα από τη Θεσσαλονίκη με την «επαγγελματική» τους φωτογράφηση που κινείται απόλυτα στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου πνεύματος. Πραγματικά απορώ αυτά τα παιδιά τί ακριβώς σκέφτονταν, κυρίως αυτός με το μπλε μπουφάν, που φωτογραφήθηκε σαν να τέλει ερωτική πράξη μ’ ένα πρόβατο της φάτνης; Όπως είχε πει κι ο Αϊνστάιν η διαφορά μεταξύ της ευφυίας και της βλακείας είναι ότι η ευφυία έχει όρια…Κι όσον αφορά στην βλακεία ας προσθέσουμε και την ασέβεια. Επίσης εξελισσόμενο κοινωνικό φαινόμενο.

Αυτά.

 

Υ.Γ: Καλά Χριστούγεννα σε όλους και είθε η αγάπη να γεμίσει τις καρδιές μας.

Άλλες απόψεις: Της Κατερίνας Σβύνου