Βαδίζοντας προς τις κάλπες. Πως ψηφίζουμε και τι ψηφίζουμε

Κυρ, 21/05/2023 - 16:03
Τρέμης Οθων

Στην αρχαία Αθήνα όπως γνωρίζουμε υπήρχε η λεγόμενη άμεση Δημοκρατία, δηλαδή  οι πολίτες πήγαιναν στην Πνύκα που ήταν η λεγόμενη Εκκλησία του Δήμου και ψήφιζαν για κάθε θέμα που αφορούσε το Δήμο δια της ανατάσεως της χειρός, έτσι δεν υπήρχαν ενδιάμεσοι αντιπρόσωποι δηλαδή σημερινοί βουλευτές. Ο πληθυσμός βέβαια ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με τον σημερινό, η Πνύκα  χωρούσε γύρω στις 13000 και μαζεύονταν γύρω στις 6000 σε κάθε ψηφοφορία.

Δικαίωμα ψήφου είχαν οι ελεύθεροι άνδρες, γυναίκες και δούλοι δεν ψήφιζαν, λίγο κουτσή Δημοκρατία αλλά για τα δεδομένα της εποχής ήταν η καλύτερη και αυτήν μνημονεύουμε  μέχρι σήμερα ως παράδειγμα ως καλύτερο πολίτευμα.

Τα θέματα νομοθετικά και διάφορα τα έθετε το Συμβούλιο των 500 ανδρών που ήταν εκλεγμένοι 50 άνδρες από κάθε φυλή των Αθηνών που ήταν 10 οι φυλές.

Το αποτέλεσμα της κάθε ψηφοφορίας το αποφάσιζαν 10 πρόεδροι που παρατηρούσαν και οι οποίοι ορίζονταν τυχαία πριν την ψηφοφορία για να μην υπάρχει η περίπτωση της δωροδοκίας.

Υπήρχε ακόμα και ο περίφημος εξοστρακισμός δηλαδή η υποχρεωτική εξορία για 10 χρόνια προσώπων μη επιθυμητών για διάφορους λόγους αλλά και όταν κάποιος γινόταν πολύ διάσημος  μπορούσε να εξοστρακιστεί για τον φόβο της απολυταρχίας εξ αιτίας της δύναμης που θα αποκτούσε. Παράδειγμα ο Θεμιστοκλής που έσωσε την Αθήνα εξοστρακίσθηκε το 472 πχ.

Σήμερα λοιπόν βαδίζοντας για τις κάλπες, πάμε, όχι στην Εκκλησία του Δήμου, αλλά στα διάφορα εκλογικά τμήματα, όχι για να ψηφίσουμε για κάθε ένα θέμα του κράτους ξεχωριστά όπως έκαναν οι Αθηναίοι, αλλά  αντιπρόσωπο, εκπρόσωπο που τον λέμε Βουλευτή για να μας εκπροσωπήσει στην Βουλή και να ψηφίσει κάθε θέμα που θα φέρει η κυβέρνηση η οποία βγαίνει από το κόμμα ή τα κόμματα που θα πλειοψηφήσουν.

Τα θέματα αυτά που έρχονται στη βουλή νομοθετούνται και καθορίσουν την αυριανή ζωή μας και των παιδιών μας και προφανώς πρέπει να έχουν προαναγγελθεί προεκλογικά στις προγραμματικές δηλώσεις, και αυτά και μόνον να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται στην αυριανή ζωή μας, διαφορετικά οι πολιτικοί ή η εκάστοτε κυβέρνηση στερείται της νομιμοποίησης του κόσμου που τη ψήφισε… Τώρα εδώ «χτυπήσαμε φλέβα» που λέμε… θα μου πείτε το γνωστόν, ποίος εφαρμόζει ότι λέει προεκλογικά… άλλος λίγα, άλλος καθόλου, άλλος κάνει κωλοτούμπες... κ.λπ.

Εδώ κατά τη γνώμη μου αυτό που μπορώ να πω χωρίς να μπω σε ιδεολογίες και πρόσωπα,  είναι, πρώτον να πάμε να ψηφίσουμε όλοι, και δεύτερον επειδή ο γνώμονας της αξιολόγησης να μην είναι μόνο προεκλογικός, αλλά να βασιστούμε και  να ψηφίσουμε αυτόν που θεωρούμε ποιόν έμπιστο και σοβαρό ότι θα ακολουθήσει αυτά που είπε και είναι το καλύτερο δυνατόν για τον πολίτη και τη χώρα. Απλά έτσι… Μεγάλα παιδιά είμαστε και κρίση έχουμε.. υπάρχουν βέβαια και νέα παιδιά βέβαια που ψηφίζουν και ίσως αυτά να έχουν καλύτερο όραμα από εμάς τους μεγάλους… αρκεί να μη  συνεχίσουν την πεπατημένη εμάς των μεγάλων…

Οσον αφορά τον εξοστρακισμό που ανέφερα που υπήρχε στην αρχαία Αθήνα.. Σήμερα νομίζω έχει υποκατασταθεί με τις εξεταστικές επιτροπές… με την εξής ειδοποιός  διαφορά βέβαια ότι στο τέλος των εξεταστικών επιτροπών, δεν εξοστρακίζεται κανείς…. (Εκτός ολίγων εξαιρέσεων).  Καλη ψήφο

Οθων Π. Τρέμης - 21 Μαι 2023

 

Άλλες απόψεις: Του Οθωνος Τρέμη