Χίος, Παρασκευή 23 Αυγούστου

Αυτοψία Χρυσοχοΐδη σε Μόρια και Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη

Σάβ, 13/07/2019 - 20:29

«Με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφτηκε σήμερα τη Μυτιλήνη.

Από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι ο υπουργός επιθεώρησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ. Προήδρευσε επίσης σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης και φορείς εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Στη Μόρια ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διαδικασία ελέγχου των νεοεισερχομένων στη χώρα με αφορμή την καταγραφή 40 ατόμων, στην πλειοψηφία τους Αφγανών, που είχαν φτάσει στο ΚΥΤ εκείνη την ώρα. Περιόδευσε σε δομές διαμονής ανηλίκων και γυναικών καθώς και στον ελαιώνα στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού.

Επίσης συζήτησε με το διοικητή του ΚΥΤ Γιάννη Μπαλμπακάκη. Ας σημειωθεί ότι σήμερα στο ΚΥΤ διαμένουν πάνω από 6.000 αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες του κόσμου. Στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ ο κ. Χρυσοχοίδης ενημερώθηκε για τη λειτουργία της ανοικτής αυτής δομής που φιλοξενεί περί τους 1.200 αιτούντες άσυλο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των άνω από 300 ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στη Μόρια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης, και λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη, δήλωσε εντυπωσιασμένος «από την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα και την πληρότητα με την οποία οι εκφραστές, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν όλο τους τον προβληματισμό για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/08/2019 - 18:43

Μια άκρως συγκινητική κίνηση εξέπληξε την Διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ αφού ειδοποιήθηκε ότι η οικογένεια του αείμνηστου έφεδρου Λοχαγού Γεώργιου Γκιάλα αποφάσισε να δωρίσει στη Χίο και στο Στρατόπεδο που φέρει το όνομα του, την τιμημένη στολή αλλά και το αντίσκηνο του, 75 χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του.

Η 96 ΑΔΤΕ προκειμένου να τα αναδείξει ως κειμήλια ηρωικών πράξεων, έφτιαξε μια προθήκη και τα τοποθέτησε στην Ταξιαρχία, διοργανώνοντας χωρίς σχετική δημοσιότητα μια σεμνή τελετή στις 16/8/19 προκειμένου να τιμήσει την οικογένεια για την εξαίρετη πράξη της.

 

Ως γνωστόν ο Γεώργιος Γκιάλας υπήρξε ήρωας της εποποιίας του 1940, έπεσε στο πεδίο της μάχης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ως έφεδρος Υπολοχαγός στο Ρίμινι της Ιταλίας και φέρει το όνομά του το κεντρικό στρατόπεδο που εδρεύει η Ταξιαρχία Χίου (96 ΑΔΤΕ).