Χίος, Παρασκευή 3 Απριλίου

Η Δημοτική αρχή δεν θέλει να συμβάλλει στη λύση του προσφυγικού

Ανακοίνωση του συνδυασμού του Πολύδωρου Λαμπρινούδη
Τετ, 02/11/2016 - 19:16

Η  Δημοτική Αρχή μπορούσε να υποβάλλει ασφαλιστικά μέτρα για να αποτρέψει την δημιουργία χώρου κράτησης παραβατικών προσφύγων - μεταναστών στο Μερσινίδι μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Βροντάδου , όμως δεν το έκανε!

Μπορούσε επίσης να κινηθεί νομικά (πέραν του εξώδικου) για τον μη νόμιμο τρόπο λειτουργίας της ΒΙΑΛ αλλά δυστυχώς ούτε αυτό έπραξε!

  Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις  η Ιερά  Μητρόπολη Χίου στην πρώτη και η Επιτροπή Αγώνα στην δεύτερη έκαναν αυτό που ο  Δήμος και ο ίδιος ο Δήμαρχος όφειλε να είχε κάνει.

  Έχει μετατρέψει την Μονομετοχική Eταιρεία του Δήμου Χίου σε ΜΚΟ (για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους).

  Αλήθεια για ποιο λόγο μελετητής περιβαλλοντολόγος εξ Αθηνών(στον οποίο έχουν ανατεθεί και άλλες περιβαλλοντολογικές μελέτες από τον Δήμο), βρισκόταν στο γραφείο του Δημάρχου συζητώντας για την εκπόνηση περιβαλλοντολογικής μελέτης για τον παλιό σκουπιδότοπο;; Άραγε δεν γνώριζε ο Δήμαρχος ότι όλη η κοινή γνώμη της Χίου είναι αντίθετη με την δημιουργία νέου Hot Spot στον παλιό σκουπιδότοπο και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

  Για ποιο λόγο οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι της Χίου συζητούν και συσκέπτονται με την Διεθνή Αμνηστία για την ενοικίαση ξενοδοχειακών μονάδων για τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές, γνωρίζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις και την άρνηση των κατοίκων; Η εμπλοκή του Δήμου σε αυτές τις περιπτώσεις που οδηγεί;

  Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Δήμαρχος και ο Δήμος Χίου συνειδητά δημιουργούν αυτή την κατάσταση διότι προφανώς τους εξυπηρετεί. Δεν αντιλαμβάνονται τις συνεχιζόμενες δραματικές επιπτώσεις του προσφυγικού για την Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Αντί πινακίου φακής(για μερικές εποχικές προσλήψεις), στέκονται απέναντι στην κοινωνία και όπως διαφαίνεται είναι καθαρά πολιτική τους επιλογή.

Οι πολίτες της Χίου δικαίως αναρωτιούνται... ΓΙΑΤΙ;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κοινή ανακοίνωση των Αστυνομικών Ενώσεων των νησιών
Πέμ, 02/04/2020 - 20:17

Άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νέοεισερχομένων μεταναστών σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές, περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, αποσυμφόρηση των Αστυνομικών κρατητηρίων, αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό κ.α. ζητούν με κοινή ανακοίνωση τους οι Αστυνομκές Ενώσεις των νησιών, επισημαίνοντας αναλυτικά.

 

Τις τελευταίες ημέρες, από μέλη μας τα οποία εκτελούν υπηρεσία σε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) ή έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείρηση των νεοεισερχομένων μεταναστών στην Χώρα, γινόμαστε δεκτές παραπόνων σχετικά με τα μέτρα προστασίας τους από την εξάπλωση του ιού COVID 19, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την υγεία των ιδίων , αλλά και των οικογενειών τους. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε να εκδίδονται διαταγές και να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μεταναστών, αλλά και των συναδέλφων μας, από την πανδημία, τα οποία στην πράξη ή δεν έχουν εφαρμοστεί ή δεν είναι εφικτό πρακτικά να ισχύσουν.

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε στους συναδέλφους μας στις οικογένειες μας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες να τοποθετήσουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δομές έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι μετακινήσεις και  σε κάποιες από αυτές  (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο) έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξέτασης μεταναστών, οι οποίοι ή δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Το θέμα είναι ότι εκτός των ανωτέρω, μας προβληματίζει το κατά ποσό είναι επαρκή και εφικτά στην υλοποίηση τους τα σχέδια που εκπονούνται,  όταν μιλάμε για δομές υπέρκορεσμένες πληθυσμιακά .

Όσον αφορά την διαχείρηση των νεοεισερχομένων, η ανησυχία μας είναι μεγαλύτερη για ευνόητου λόγους, αφού δεν υπάρχουν πουθενά χώροι για την απομόνωση (καραντίνα ) τους, δεν πραγματοποιείται κανένας ιατρικός έλεγχος και παρόλα αυτά συνεχίζονται οι μεταγωγές τους κανονικά. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν και εντείνουν την ανησυχία των Αστυνομικών οι οποίοι καλούντα καθημερινά να εισέλθουν και να και εκτελέσουν  υπηρεσία εντός  και πέριξ των δομών αλλά και να δακτυλοσκοπίσουν ή να μεταφέρουν τους μετανάστες  ακτοπλοϊκώς, ερχόμενοι αναγκαστικά σε κοντινή επαφή και παραμένοντας για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί τους.    

Η επίκληση του γεγονότος ότι δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα κανένα κρούσμα στους μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά μας, είναι αίολη  καθώς κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα σχετικό ιατρικό τεστ οι παραμένοντες.

 Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι: α) είναι επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης και πλήρους εφαρμογής κατάλληλου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου να είναι εφικτή , β) η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νέοεισερχομένων σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές, γ) ο περιορισμός των μετακινήσεων (μεταγωγές) στις απολύτως απαραίτητες και δ) η αποσυμφόρηση των Αστυνομικών κρατητηρίων στα οποία μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών Άσυλου, την αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό, το κλείσιμο των συνόρων από πολλές χώρες, παραμένουν αλλοδαποί διοικητικοί κρατούμενοι επί μακρών σε αυτά αιτούντες ή μη διεθνούς προστασίας , δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα και συνωστισμό.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Β. ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΣΑΜΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΧΙΟΥ

ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΠΕΣΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

  1.