Προσωπικές απορίες

Σάβ, 19/01/2019 - 19:46
«Μπάνιο» μια λέξη πολιτισμού

Επειδή και το να απορεί κανείς, όχι μόνο είναι, αλλά εκτελεί μία μέγιστη πολιτική πράξη, ας μου επιτραπεί να εκφράσω ορισμένες απορίες σχετικές με το λεγόμενο Μακεδονικό.

Εκ προοιμίου να πω, πως δεν θα ασχοληθώ με ιστορικά στοιχεία – πράγμα που θεωρώ πως μπορεί να κάνουν ιστορικοί και βέβαια καλύτεροι γνώστες, από την ελαχιστότητά μου.

Εγώ θα επισημάνω ό,τι μου έχει απομείνει από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, και να εκφράσω κάποιες απορίες, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσω τους εμβατηριακούς λόγους που κάποτε μαθαίναμε τραγουδώντας στο σχολείο… μια και είμαι οπαδός τής αρχαίας άποψης γηράσκω αεί διδασκόμενος. Παρεμπιπτόντως να σημειώσω εδώ πως κάποτε, όχι μόνο προσπαθούσαν, αλλά  και δεν διαχώριζαν τα Σκόπια από την Ελλάδα, πράγμα που ως παιδιά του δημοτικού είμαστε υποχρεωμένοι να πιστεύουμε. Δεν μας έλεγαν βέβαια πως το όνομα “Μακεδονία” υπήρχε και το χρησιμοποιούσαν και οι βόρειοι γείτονές μας, μια και “πιστεύαμε” πως “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική”. Βέβαια και η Μακεδονία είναι Ελληνική. Όμως  τμήματα με το όνομα “Μακεδονία” υπάρχουν και στην Αλβανία, στην Βουλγαρία και στα Σκόπια- FYROM!! όπως και το μεγαλύτερο τμήμα είναι στην Ελλάδα.  Αν δεν ειν’ έτσι οδηγούμαστε στο να πιστέψουμε πως οι παραπάνω χώρες που έχουν και όνομα “Μακεδονία” έχουν καταλάβει ελληνικό έδαφος και θα πρέπει να το απελευθερώσουμε. Εμπρός λοιπόν Έλληνες Μακεδονομάχοι….

Αυτά τα θεωρώ γνωστά. Αυτά που προβληματίζουν είναι οι θέσεις των πολιτικών πάνω στη “Συμφωνία των Πρεσπών” και ιδιαίτερα στο θέμα της ονομασίας, στην οποία όσο το ΠΑΣΟΚ τόσο και η Ν.Δ ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με “γεωγραφικό προσδιορισμό”. Μάλιστα η Ν.Δ και ο πατέρας Μητσοτάκης έλεγε ότι το όνομα σε λίγα χρόνια θα το ‘χουμε ξεχάσει, και γι αυτό προφανώς δεν παίζει και σπουδαίο ρόλο. Και ο Κώστας Καραμανλής τότε είχε διαπραγματευτεί όνομα σύνθετο για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και μάλιστα “αντιστάθηκε” σε κατηγορίες του χώρου της Ν.Δ ότι ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας. Όσο για το Κ.Κ.Ε οι απόψεις και οι θέσεις του δεν είναι του σήμερα αλλά παραμένουν στο...1917 και απλώς επαναλαμβάνουν τα περί Καπιταλισμού, ΝΑΤΟ και Λυκοσυμαχίας...

Όμως όλα έχουν υποθεί και είναι γνωστά. Να επισημάνω απλώς ότι το θέμα εκτός από την ονομασία είναι και πρόβλημα γεωστρατηγικής σημασίας· και γιατί χρονίζει είναι ανάγκη να επιλυθεί. Θεωρώ πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες γι αυτό, και εκτιμώ πως η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη δυνατή...

Να συμπληρώσω ακόμη πως, σε κάθε διαπραγμάτευση, ισχύει το “δούναι και λαβείν”. Μόνο που σ’ αυτή είναι περισσότερα τα λαβείν. Αυτό, πιστεύω, το καταλαβαίνουμε όλοι εκτός από κάποιους “Μακεδονομάχους”και “υπερπατριώτες” που πιθανόν να πιστεύουν πως η Τουρκία και η Αίγυπτος ακόμα και η...Περσία είναι Ελληνικά, επειδή κάποτε είχαν κατακτηθεί από τον Μ. Αλέξανδρο· και στο χώρο της σημερινής Τουρκίας έζησαν και μεγαλούργησαν κάποτε Έλληνες.

Άλλες απόψεις: Του Κ. Α. Ναυπλιώτη