Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Δημήτρη Φρεζούλη

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 04/08/2020 - 06:15

Σε μία βιβλιομουσική βραδιά υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Αυγούστου στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα τα δύο νέα βιβλία του Δημήτρη Φρεζούλη "Καθημερινά" και "Ανθρώπινες διαδρομές" εκδόσεων "Άλφα Πι".  

 

34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε στις χιώτικες εφημερίδες, αρχικά στον «Χιακό Λαό» και στη συνέχεια στην «Αλήθεια», η στήλη «Καθημερινά» και 26 η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV. Ήδη από το 2003 από τις εκδόσεις "άλφα πι" έχουν εκδοθεί 13 βιβλία με τα χρονογραφήματα των ετών που μεσολάβησαν, ενώ εκδίδεται ο 1ος τόμος με 16 συνεντεύξεις επώνυμων συμπατριωτών μας από την ομώνυμη εκπομπή και θα ακολουθήσουν και άλλοι. 

  

Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι γνωστή η προσφορά του Δημήτρη Φρεζούλη όλα αυτά τα χρόνια πρωτίστως δημοσιογραφικά αλλά και παράλληλα συγγραφικά. Τόνισε ότι η αποτύπωση γεγονότων είναι πάρα πολύ σημαντική διότι οι άνθρωποι φεύγουν ενώ αυτό που μένει είναι εκείνο που αποτυπώνεται στα βιβλία, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να αναγνώσουν και να κρίνουν οι επόμενες γενιές. Τέλος αναφερόμενος στις ανθρώπινες διαδρομές σημείωσε ότι είναι εκπομπές που έχουν μείνει ανεξίτηλες, ένας πολύτιμος θησαυρός για τον τόπο μας μιας και έχουν καταγραφεί διαδρομές ανθρώπων οι οποίοι πραγματικά πέρασαν αλλά δεν πρόκειται να ξεχαστούν,  

 

Ο δάσκαλος και ποιητής Αχιλλέας Φιστουρής σημείωσε ότι  "Τα καθημερινά" του Δημήτρη Φρεζούλη με διάφορη θεματολογία δείχνουν το γεμάτο ψυχικό του κόσμο και τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Με οδηγό αυτά τα χρονογραφήματα εμπειριών και βιωμάτων φτάνει σε εμάς ο συνολικός κόσμος του Δημήτρη οι ανησυχίες του και η ιδιαίτερη κοσμοθεωρία του για τα τοπικά και όχι μόνο συμβάντα. Για το Δημήτρη η ενασχόληση με το χρονογράφημα είναι μια κατάθεση ψυχής. Είναι ένας στοχαστής συμβιβασμένος με τη ζωή δεχόμενος τις κακές και καλές στιγμές της.  

 

Ο καθηγητής Γιάννης Κουγιούλης αναφερόμενος στις "Ανθρώπινες διαδρομές" τόνισε ότι οι ιστορίες του παρελθόντος κάνουν φανερό πόση σημασία έχει να είμαστε ένα ανθρώπινο σύνολο και όχι ένα τυχαίο πλήθος. Εγείρουν το στοχασμό πάνω σε κοινωνικές εμπειρίες. Ο στόχος του Δημήτρη είναι η νηφάλια προσέγγιση του παρελθόντος χωρίς τοπικισμούς, μεγαλομανίες, επιλεκτική μνήμη ή συνειδητές αποσιωπήσεις.  

 

Ο Δημήτρης Φρεζούλης δήλωσε ότι ήταν μία ξεχωριστή βραδιά για εκείνον καθώς οι συμπατριώτες μας τον τίμησαν δεόντως, ενώ τόνισε ότι είναι μια ηθική ικανοποίηση η οποία απορρέει αυτό το πάθος που έχει για τη δημοσιογραφία που ξεκίνησε από τα 14 του χρόνια και το οποίο συνεχίστηκε και συνεχίζεται και ελπίζει να συνεχίζεται μελλονικά με τα "καθημερινά" και με καινούριες "ανθρώπινες διαδρομές" προκειμένου να παραμείνουν αθάνατοι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν ένα μικρό ή μεγάλο λιθαράκι σε αυτό τον τόπο. 

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Χίου με συνδιοργανωτές τις εκδόσεις «άλφα πι» και το Ωδείο Αιγέας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης. Μετά την παρουσίαση των βιβλίων ακολούθησε ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με την ευκαιρία των 95ων γενεθλίων του, από τον Γιώργο Μισετζή και τη Μαρία Καλαγκιά

 

paroysiasi_vivlion_kathimerina-anthropines_diadromes_toy_dimitri_frezoyli

Σχετικά Άρθρα