Χίος, Τρίτη 20 Αυγούστου

''Τα εύθυμα της βεγγέρας'' κι ο Χριστός στη ζωή μας!

Παρουσίαση του βιβλίου της Αργυρώς (Ριρώς) Ζαννίκου-Ψώρα, από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και τον ΦΟΒ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 11/07/2019 - 06:20

Στην όμορφη και φιλόξενη αυλή αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου (που βρίσκεται αντίκρυ στον Άγιο Γιώργη και το Φαφαλιείο Στάδιο), οι Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 στις 8 .00 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου της Εκπαιδευτικού και Δασκάλας, Αργυρώς (Ριρώ όπως την ξέρουν στο Βροντάδο) Ζαννίκου-Ψώρα''Τα εύθυμα της βεγγέρας''.

 Ο Πρόεδρος του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου Πολύδωρος Στείρος που προλόγισε την εκδήλωση, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η συγγραφέας Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα εκτός από το Φιλολογικό της ταλέντο που το κληρονόμησε στα παιδιά και τα εγγόνια της, σαν Εκπαιδευτικός και σαν άνθρωπος έχει ''ταλέντο στην αγάπη και μαζί μια πίστη στο Θεό, ανυποχώρητη, αδιαπραγμάτευτη και καρποφόρα''. Αναφέρθηκε στην ακούραστη συμβολή της, ως Κυκλάρχης και Δασκάλα Κατηχητικού, στις δράσεις που δρομολόγησε και διηύθυνε στη Χίο (αφιερώνοντας τη ζωή του όλη)  ο αείμνηστος Θεολόγος και Ιεροκήρυκας της ''Ζωής'' Ευάγγελος Αλιβάνογλου.

 Ο δικός μας Δημήτρης Φρεζούλης, που συντόνισε τη συζήτηση και την εκδήλωση της παρουσίασης, εισήγαγε το κοινό στο πνεύμα του βιβλίου, λέγοντας ότι όλοι θυμόμαστε τις βραδυνές βεγγέρες, στα σπίτια και τις αυλές...και στις πεζούλες στις γειτονιές τα καλοκαίρια με τις ατέλειωτες συζητήσεις και τα πειράγματα.

 Αυτό αναβιώνει το βιβλίο της Αργυρώς Ζαννίκου-Ψώρα, όπως είπε στη συνέχεια και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Ευτυχία Βλυσίδου που πρόσθεσε ότι το βιβλίο αυτό, εκτός του ότι μας χαρίζει γέλιο και χαρά που το χρειαζόμαστε όλοι μας, αποτελεί ταυτόχρονα ηθογραφική ψυχογραφία και ψυχογραφίκη ηθογραφία, αποτυπώνοντας τα έθιμα της βεγγέρας μέσα από τις μνήμες μιας έφηβης(γιατί τις ιστορίες που δημοσίευσε τώρα η Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα, τις είχε καταγράψει όταν ήταν ακόμη μαθήτρια, όπως τις άκουσε τότε απ' τους μεγαλυτέρους στις βεγγέρες...και τις κράτησε ατόφιες).

 Όμορφες, εύθυμες ιστορίες, από εκείνες που λέγανε μικροί και μεγάλοι (γειτόνοι, φίλοι και συγγενείς) στις βεγγέρες στα σπίτια, τα βράδια που μαζευόντουσαν...ιστορίες γεμάτες ''αγελούδες'' του Ράχτη με τις εφτά κουντουρουδιές, γεμάτες φάρσες...και νόστιμα καμώματα από τους ''ξίκηδες'' της γειτονιάς...που όλοι τους αγαπάμε γιατί μας κερνάνε τόσο φυσικά κι απλόχερα ανέκδοτα χρήσιμα και διδαχτικά με τις ''γκάφες'' τους και τ' ανάλαφρο σκεπτικό τους...Ιστορίες που κράτησαν συντροφιά σε γεννιές και γεννιές που μεγάλωσαν χωρίς τηλεόραση και internet...και χαρήκανε τη γειτονιά, τα παιχνίδια, τις ανάρπαστες διηγήσεις και τα τραγούδια στις αυλές...και τις φιλικές συγκεντρώσεις...Δηλαδή ''Τα εύθυμα της βεγγέρας'', αυτά που εξιστορεί με ρομαντισμό και παραστατικότητα στο βιβλίο της η πολυαγαπημένη Δασκάλα του Βροντάδου Αργυρώ(Ριρώ)Ζαννίκου-Ψώρα, ''για να ευθυμήσουμε κι εμείς...έστω και για λίγο'', όπως είπε η ίδια στον επίλογο της βραδιάς και πρόσθεσε (με ευγένεια, σαφήνεια και απλότητα) να μην ξεχνάμε όλοι μας, να διαβάζουμε πιο συχνά, έστω μόνο μια σελίδα απ' την Καινή Διαθήκη, για να χουμε στο νου και στη ζωή μας το Χριστό και να μπορούμε να ερμηνεύουμε με αγάπη το βιβλίο της ζωής.

 Η Αργυρώ (Ριρώ) Ζαννίκου-Ψώρα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης(τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου, τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' που πραγματικά φιλοτέχνησαν το βιβλίο...και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου που φιλοξένησε την παρουσίαση). Ευχαρίστησε ακόμα, τον Δημήτρη Φρεζούλη και την Ευτυχία Βλυσίδου, καθώς επίσης και τη Δασκάλα Μαριάννα Πελαντή και τον Εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Βούκουνα που διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο της, με εξαιρετική ζωντάνια και απαράμιλλο, φυσικό Βρονταδούσικο ''χρώμα'', στις λέξεις, στον τρόπο και στα νοήματα. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το κοινό, που όπως είπε και η ίδια είχε στους κόλπους του και πολλούς μαθητές της από τα Σχολεία και από τα Κατηχητικά. Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Πατήρ Δημήτριος Αντόκας (Ιερέας στον Άγιο Γεώργιο στο Meriland και Βαφτισιμιός της Συγγραφέως) και (μαζί με τη μητέρα του Μαρία Σαρρή τη γνωστή ζωγράφο) ο Δημήτρης ο Σαρρής (που ήρθε για διακοπές από τον Καναδά) ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο του αμφιθεατρικού χώρου που φιλοξένησε την εκδήλωση (που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει ο πατέρας του, ο αείμνηστος Νίκος Σαρρής). Από το Δήμο Χίου και την Κοινότητα Βροντάδου παραβρέθηκαν ο Αντώνης Ζερβάκης και ο Νίκος Νύκτας.

    Κλείνοντας αυτή την αναφορά στο βιβλίο ''Τα εύθυμα της βεγγέρας'', πρέπει να δώσουμε μια μικρή γεύση με δυο λόγια από τις διηγήσεις του. Στο κεφάλαιο που εξιστορεί τα περιστατικά της ιστορίας που πρωταγωνιστεί το Νικολό το Σαπώ (όπως τον έλεγαν γιατί έκοβε τις λέξεις κι αντί να πει σ' αγαπώ, έλεγε σαπώ)...του λέει ο αδερφός του...''πάρε κι αυτά και την άλλη φορά που θα πας στο χασάπη για χοιρινό, αγόρασε και λίγα μυαλά...μπας και μαζί μ' αυτά αυγατίσουνε και τα δικά σου''!!!  

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 19/08/2019 - 17:45

Μετά την επιτυχία των μέχρι σήμερα παραστάστεων του έργου "Γυνή πλέουσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εκτός των προγραμματισμένων σήμερα και αύριο, θα δοθούν δύο ακόμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις 9.30 μ.μ. 

Οι παραστάσεις δίδονται από τον Θίασο της Αρκαδίας Ψάλτη στους παλιούς Σταύλους του Χωρέμη στην οδό Κοντογιάννη, αδιέξοδη πάροδος της οδού Ατσικής,