Χίος, Πέμπτη 20 Ιουνίου

Η ζωή ως νοητική εικόνα

Σάβ, 16/03/2019 - 18:58
«Μπάνιο» μια λέξη πολιτισμού

Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά μία πραγματικότητα που πρέπει να βιώσουμε.

Η ζωή είναι μια συνεχής προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν μια θέση σ’ αυτήν την καταναλωτική κοινωνία, ένα μεροκάματο για ένα κεραμίδι κι ένα πιάτο φαΐ.

Η ζωή δεν κλείνεται σε ορισμούς. Ζωή για κάποιους είναι μόνο αυτός που τρώει με “ασημένια κουτάλια” ή εκείνος που πεθαίνει από υπερβολική κατανάλωση τροφής, αλλά κι εκείνος που μαζεύει πλούτο για να κάνει “φιλανθρωπίες” για να εισπράξει παραπάνω ακόμα κι ένα μπράβο, ενώ γνωρίζει ότι φοροδιαφεύγει και πρωτοστατεί στο “ξεζούμισμα” των εργαζομένων.

Ζωή δεν είναι το φαγητό· γιατί μια τέτοια ζωή είναι εκ των πραγμάτων άθλια.

Δυστυχώς, ζωή είναι ένας φόρος που πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ και χωρίς ευκολίες....γι’ αυτούς που πιστεύουν πως όλα είναι δεδομένα και ισχύουν για πάντα.

Ζωή δεν είναι εργασία έστω και χωρίς ευχαρίστηση, αλλά...εθελοδουλία

Η ζωή είναι ένα πέρασμα από το φως, που όμως πρέπει να βλέπεις για να την περπατήσεις· γιατί πολλοί νομίζουν πως ζουν, αλλά είναι νεκροί.
Ζωή είναι το φως που δίνει το χαμόγελο του παιδιού ή του χαρούμενου ανθρώπου έστω κι αν αυτός μπορεί να μη γνωρίζει γιατί χαίρεται.

Ζωή δεν είναι η διαφορά του φωτός από το σκοτάδι, αλλά η γνώση ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους.

Η ζωή δεν είναι κάτι στατικό για να είναι όμορφο ή άσχημο· είναι ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, γι αυτό πρέπει να ‘χουμε τα μάτια άγρυπνα.

Η ζωή στην ουσία είναι εκτός από ύπαρξη, και ροή. Και για να την αντιληφθεί κανείς πρέπει να...βλέπει

Τη ζωή πρέπει να τη χρησιμοποιείς γιατί δεν είναι χρησμός που χρειάζεται ερμηνεία.

Ζωή είναι ό,τι αποχτιέται με κόπο· τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο στη ζωή του ανθρώπου.

Η ζωή έχει την αξία που της δίνει ο άνθρωπος...όμως όταν υποφέρει κανείς και ελπίζει, πρέπει να γνωρίζει πως παρατείνει τα βάσανα του.

Η ζωή είναι Ολυμπιακό Αγώνισμα δια βίου και γι αυτό δεν την κερδίζει κανείς με διαφορά δευτερολέπτου.

Ζωή είναι μια ιδέα που τη μετουσιώνει σε πράξη αυτός που έχει διαφορετικά κριτήρια από την αλήθεια των πολλών. Ωστόσο είναι επικίνδυνο να θέλει κανείς ο,τιδήποτε είναι αντίθετο στην ουσία της ζωής.

Η ζωή δεν είναι μύθος ούτε πρόληψη αλλά βιωματική γνώση που έχει κριτήριο την αλήθεια των πραγμάτων· μια και η αλήθεια είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Τη ζωή πρέπει να την προσεγγίζει κανείς ως φυσική πραγματικότητα αισθητηριακής αντίληψης και ισοδυναμεί με την πραγματικότητα του φυσικού πόνου.

Τη ζωή την προσεγγίζει κανείς σπάζοντας τα δεσμά των ιδεών μέσω της φιλοσοφίας, που είναι ο δρόμος για να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε όλοι για τον ίδιο σκοπό.

Ζωή είναι μέρος της Φιλοσοφίας και μόνο μέσα απ’ αυτήν μπορούμε να γνωρίσουμε την ευτυχία.

Ζωή είναι μια περιπέτεια τού ανθρώπινου πνεύματος που έχει καταλήξει βίος.

Η ζωή είναι ο πόνος που περνά όχι με την απλή αγάπη αλλά με την γνωστική βιωτή· γιατί ζούμε όχι όπως θέλουμε, αλλά όπως μπορούμε.

Η ζωή έχει λίγη σχέση με την αγάπη γιατί την ξεπερνάει, είναι έρωτας.

Ζωή είναι να μην πιστεύεις ότι “έτσι θα είναι πάντα” γιατί όλα είναι για σήμερα· μια και το ταξίδι της ζωής είναι μεγάλο και οδηγεί στο άγνωστο.

Η ζωή βρίσκεται στην αυτογνωσία γιατί είναι επιλογή· και αυτό γιατί δεν ζούμε όλοι για τον ίδιο σκοπό.

Ζωή είναι μια στιγμή της αιωνιότητας τού χρόνου που όμως κινείται συνεχώς.

Η ζωή δεν είναι θέμα στόχων αλλά στιγμών...απλώς είναι μοναδική.

Ζωή είναι μια συνδιαλλαγή που με σωστή επικοινωνία οδηγεί στη χαρά που κρύβουν τα “μικρά πράγματα”.

Ζωή είναι συνύπαρξη που μέσω της αυτογνωσίας πρέπει να οδηγεί στη γνώση των αξιών· και στις αξίες της ζωής κυρίαρχη θέση κατέχουν η προσφορά, η απόλαυση και η ευωχία. Έτσι ή πρέπει να ζει κανείς χωρίς λύπες ή να πεθάνει ευτυχισμένος.

Η ζωή δεν αναφέρεται μόνο στο άνθρωπο, γιατί σ’ αυτόν ανήκει η βιωτή που έχει άμεση σχέση με τη βία· αλλά στην αλήθεια που προέρχεται από την ηθική της γνώσης. Γιατί η βία αρμόζει μόνο στη ζούγκλα, ενώ στον άνθρωπο είναι παρά φύσιν.

Τη ζωή δεν πρέπει να τη βλέπει κανείς ως θεωρητική φιλοσοφική γνώση ανεξάρτητη από την εμπειρία.

Λέμε πως η ζωή είναι όμορφη, όμως η ομορφιά είναι δυνατή στο μυαλό του ανθρώπου, και, δυστυχώς, είναι φθαρτή σαν τη σάρκα του.

Ο σκοπός της ζωής πρέπει να είναι συγκεκριμένος, αλλά όσο βαδίζεις προς ένα σκοπό τόσο πιο αδύνατο φαίνεται να πιστέψεις στην έλλειψη του σκοπού.

Ζωή είναι μελέτη της φύσης· σαν τα αγκάθια της αρχαίας καππάρεως που φυτρώνει πάνω στον τοίχο και σαν το κυκλάμινο που ανθίζει μόλις η γη αρχίζει να νοτίζει.

Επομένως ζωή είναι μελέτη· και με σωστή ανάγνωση μπορεί να σε οδηγήσει στην ευτυχία. Όμως – δυστυχώς - τη ζωή ενώ αξίζει να τη ζει κανείς, δεν είναι θέμα διδασκαλίας.

Η αξία της ζωής βρίσκεται στη χρήση της, γιατί όπως τα χρήματα, είναι αβέβαια όταν κανείς δεν μπορεί να τα χρησιμοποιεί όπως πρέπει.

Πολλοί ζουν χωρίς μέτρο νομίζοντας ότι δεν θα πεθάνουν· όπως πολλοί ζουν ενώ είναι νεκροί.

Ζωή είναι ό,τι δεν φοβάται τον θάνατο. Και μόνο όποιος δεν φοβάται τον θάνατο ως νουνεχής, γιατί θα “έχει το μυαλό στο κεφάλι του”, είναι ικανός να ζει χωρίς 

προλήψεις και πνευματικές αγκυλώσεις.

Οι άνθρωποι στα γερατειά τους επιθυμούν τη ζωή από φόβο που έχουν για τον θάνατο.

Καλύτερα να μη ζει κανείς παρά να ζει δυστυχισμένος και ταλαιπωρημένος.

Η ζωή αρχίζει με κλάμα και τελειώνει με κλάμα· όμως το γέλιο “μακραίνει τη ζωή”

Ζει αυτός που γνωρίζει το κριτήριο της αλήθειας... αυτός είναι ικανός να επιμαρτυρήσει να αντιμαρτυρήσει και να αμφισβητήσει.

Ζωή δεν είναι Μοίρα ή Πεπρωμένο. Η ζωή αρχίζει από την απορία και την αμφισβήτηση και ποτέ δεν εκφράζεται δογματικά. Το μόνο δόγμα γι αυτήν είναι πως δεν είναι αναστρέψιμη.

Δυστυχώς πολλοί βιώνουν τον θάνατο ενώ ζουν ή νομίζουν πως ζουν, χωρίς βέβαια να γνωρίσουν την ευτυχία και την ηδονή που αυτή προσφέρει σε όσους γνωρίζουν να τη γεύονται.

 

knafpl@hotmail.com

 

 

Άλλες απόψεις: Του Κ. Α. Ναυπλιώτη